Pasta z suszonych pomidorów z jajkiem


Najzdrowsze dodatki do pieczywa to te własnoręcznie przyrządzone. Domowe pasty do kanapek są teraz cenie, bo nie zawierają konserwantów, sami też możemy wpływać na ich smak oraz jakość składników. Te kupne, chociażby marki Lisner są naszpikowane cukrem i masą konserwantów. Dlatego zachęcam do spróbowania, dziś pasty z suszonymi pomidorami i jajkiem. Użyłam do niej pomidorów suszonych w zalewie z dodatkiem kaparów i oliwek – pycha! Można też dodać te składniki osobno, bądź zrezygnować z nich, wedle osobistych preferencji :-) Zachęcam też do spróbowania innej pasty z suszonych pomidorów mojego autorstwa:

pasty z kaszy jaglanej, awokado i suszonych pomidorów

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 4 jajka ugotowane na twardo

– słoiczek pomidorów suszonych w oleju z ziołami (270g)

– kilka oliwek

– kapary (opcjonalnie)

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka musztardy

– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

– szczypta bazylii i oregano

– sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, następnie obrać ze skorupek. Pomidory odsączyć z zalewy i razem jajkami, kaparami i oliwkami zmiksować w blenderze lub ewentualnie drobno poszatkować nożem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i oliwę z oliwek. Doprawić pastę solą, pieprzem oraz bazylią i oregano. Przed podaniem schłodzić w lodówce, aby nabrała aromatu. Podawać  pastę udekorowaną listkami bazylii jako dodatek do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pasta-z-suszonych-pomidorow-z-jajkiempasta-z-suszonych-pomidorow-z-jajkiem3pasta-z-suszonych-pomidorow-z-jajkiem2pasta-z-suszonych-pomidorow-z-jajkiem1
loading...
loading...
Poprzedni Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami
Nastepny Omlet biszkoptowy

6 komentarzy

  1. Kuchnia u Krysi
    20 września 2015
    Odpowiedz

    Bardzo pomysłowa pasta. Lubię różne pasty do pieczywa, które sama zrobię. Chętnie przygotuję z Twojego przepisu w dodatku, że sama też suszyłam pomidory :)

  2. agata
    20 września 2015
    Odpowiedz

    Ale Ty kusisz! :)

  3. Marzena T (Mania)
    22 września 2015
    Odpowiedz

    Mniam i ja mam ochotę na taką pastę albo na zwykłą jajeczną z szczypiorkiem :)

  4. Basia
    15 października 2015
    Odpowiedz

    Wow, ale ten Twój kulinarny blog jest piękny :D Robisz fantastyczne zdjęcia i bardzo przyjemnie się czyta Twoje pomysły na dobre jedzonko. Jestem pod wrażeniem :) A mnie gotowanie nie rajcuje, jak już miałam okazję Ci opowiedzieć, więc to naprawdę wow :)

    • Helen G.
      Helen G.
      16 października 2015
      Odpowiedz

      Dziękuję za przemiły komentarz:)Cały czas się uczę, zarówno w kwestii doskonalenia sztuki gotowania jak i robienia zdjęć :) Pozdrawiam!

  5. Urszula
    10 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Wszystkie składniki mam, to może w najbliższym czasie zrobię moim domownikom taką pyszną pastę :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *