Sernik kakaowy z konfiturą z czarnej porzeczki
Sernik kakaowy z konfiturą z czarnej porzeczki
Efektowne ciasto na wszelkie okazje. Dziś przedstawiam wam przepis na sernik kakaowy (królewski) z dodatkiem konfitury porzeczkowej oraz z pianką. Pyszny, wilgotny, słodki a jednocześnie lekko kwaskowy.
Zobacz także → Styropian – sernik bez sera (na śmietanie).
(duża prostokątna blacha o wym. około 21×32 cm lub nieco większa)
Składniki:
Kruche ciasto kakaowe:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 200g zimnego masła lub margaryny
– ½ szklanki cukru
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 2 łyżki kakao
– szczypta soli
Masa serowa:
– 1kg sernika z wiaderka (dałam Włoszczowa)
– 1 szklanka cukru
– 100g miękkiego masła
– 4 żółtka
– 1 budyń waniliowy
– 1 cukier waniliowy
Piana z białek:
– 6 białek
– ½ szklanki cukru pudru
– szczypta soli
Dodatkowo:
– słoiczek konfitury porzeczkowej
▌Przepis na sernik kakaowy z konfiturą z czarnej porzeczki – Etapy przygotowania:
Kruche ciasto kakaowe: Do dużej miski mąkę przesiać przez sito, wbić 2 żółtka (białka narazie odłożyć do lodówki), dodać pokrojone na mniejsze kawałki lub ztarkowane zimne masło, cukier, kakao, proszek oraz śmietanę – zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części mniej podobnej wielkości. Jedną część wyłożyć wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Drugą część ciasta włożyć w woreczku do zamrażalnika. Ciasto Ponakłuwać widelcem, podpiec w piekarniku w temperaturze 180◦C przez około 15 minut.
Masa serowa: cukry zmiksować z żółtkami na gładki puch (białka odłożyć, połączyć z pozostałymi dwoma). Dodawać partiami ser oraz miękkie masło – nadal miksować. Na koniec wsypać budyń i raz jeszcze zmiksować.
Piana z białek: pozostałe z kruchego ciasta i masy serowej białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Na koniec wsypać cukier i chwilę jeszcze ubijać.
Podpieczone kruche ciasto posmarować konfiturą porzeczkową, następnie wyłożyć masę serową, wyłożyć pianę z białek i posypać resztę ztarkowanego ciasta kakaowego.
Sernik królewski ponownie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180◦C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił, przykryć pergaminem. Sernik po upieczeniu pozostawić na 20 minut w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami. Sernik przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Na bogato – tyle dobrego!