Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Tradycyjny sernik bez kruchego spodu, w którym całe jajka uciera się cukrem. Sernik wiedeński jest doskonały. Wilgotny, puszysty, oblany polewą czekoladową. Idealny na święta i okazje. Uwielbiany przez wielu.

Sernik wiedeński w porównaniu do typowego sernika na spodzie jest prostszy i szybszy. Nie trzeba zagniatać ciasta kruchego ani go wcześniej podpiekać przez dodaniem masy sernikowej.

Zwykle piekę sernik wiedeński na serze z wiaderka, gdyż nie chce mi się mielić twarogu. W sklepach można też kupić tłusty ser śmietankowy już zmielony – taki będzie idealny.

Sernik wiedeński można wzbogacić dodatkiem skórki pomarańczowej lub rodzynek, choć nie jest to konieczne. W tym przypadku preferuję tzw. „goły sernik” bez zbędnych dodatków.

Polewa czekoladowa wyszła mi w łaty, gdyż dodając łyżeczkę likieru Amaretto, najprawdopodobniej wytrącił się tłuszcz. Efekt wizualny w sumie mi się podoba 🙂

Zobacz też → sernik pistacjowy.

(tortownica 24 cm)

Składniki:

– 1kg sera twarogu najlepiej tłustego zmielonego 2-3-krotnie lub z wiaderka

– 8 jajek

– 150g masła

– 1 1/3 szklanki cukru

– 1 łyżka mąki pszennej

– 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka cukru waniliowego, bądź kilka kropli aromatu waniliowego, ewentualnie pomarańczowego

Polewa:

– 1/3 kostki masła

– 2 łyżki kakao

– 3 łyżki cukru pudru

– 2 łyżki mleka

– 1 łyżeczka Amaretto (opcjonalnie)

Jak zrobić sernik wiedeński?

Twaróg oraz jajka wystawić z lodówki na 1-2 godziny wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Masło stopić w rondelku i pozostawić do ostudzenia. Jajka urzeć z cukrem na gładki puch przy pomocy miksera. Ubijać na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Następnie dodawać partiami ser i nadal ubijać masę. Wlać stopione masło i dodać obie mąki. Ubijać jeszcze przez chwilę. Masa powinna być gładka, dosyć lejąca. Na koniec dodać parę kropli aromatu waniliowego bądź pomarańczowego.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, papier powinien nieco wystawać poza obręcz foremki. Masę przelać do formy. Sernik wiedeński wstawić do piekarnika nagrzanego do 170⁰C i piec przez około 1-1,15 godziny (funkcja góra-dół). Po upieczeniu pozostawić sernik w wyłączonym piekarniku jeszcze przez kilkanaście minut, po czym uchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze na pewnien czas.

Polewa: Masło stopić w rondelku na małym ogniu. Dodać cukier, kakako oraz mleko. Wymieszać. Ewentualnie dodać łyżeczkę likieru Amaretto. Gorącą polewą polać sernik. Ostudzone ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego!

Helen G.

Sernik wiedeński
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button