Ciasta i ciasteczka

Sernik z borówkami i kruszonką

Sernik z borówkami i kruszonką

Efektowne ciasto z owocami. Sernik z borówkami i kruszonką będzie idealną propozycją na eleganckie ciasto na tzw. okazje jak urodziny, wizyta znajomych czy święta. Zamiast borówek w sezonie letnim można użyć jagód.

Zamieniłam proporcje kruchego ciasta: 1/3 daję na spód, zaś 2/3 na kruszonkę. Kruche ciasto w tym przepisie jest trochę nietypowe, bo nie zawiera jajek, przez co jego konstystencja jest bardziej sypka.

Zobacz takżesernik z frużeliną wiśniową.

(tortownica 26 cm)

Składniki:

Kruchy spód i kruszonka:

– 250g mąki pszennej

– 160g masła zimnego

– ½ szklanki cukru

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

Masa serowa:

– 1kg sera w wiaderku (daję Włoszczowa)

– 5 jajek

– 1 szklanka cukru

– 100g miękkiego masła

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

– około 400g borówek + 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia

– cukier puder do posypania

Jak zrobić sernik z borówkami i kruszonką?

Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Kruchy spód i kruszonka: wszystkie składniki wymieszać ze sobą, następnie przesypać do worka lub miseczki (ciasto będzie sypkie z uwagi na brak jajek) i włożyć na 15 minut do zamrażalnika.

Borówki umyć pod bieżącą wodą i osusyć papierowym ręcznikiem.

1/3 część ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść  i podpiec przez 15 minut do lekkiego zezłocenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C. Pozostałe 2/3 ciasta wstawić ponownie do zamrażalnika.

Masa serowa: ser połączć w misce z jajkami, miękkim masłem i cukrami – zmiksować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną – ponownie zmiksować.

Na podpieczony spód wylać masę serową, wyłożyć wymieszane delikatnie  z mąką ziemniaczaną borówki, zaś na wierzch pokruszyć/posypać pozostałe 2/3 schłodzonego ciasta.

Sernik wstawić ponownie do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180˚C, do zezłoczenia kruszonki i tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu sernik pozostawić na około 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczakmi. Po całkowitym wystudzeniu, przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Sernik z borówkami i kruszonką przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G

Sernik z borówkami i kruszonką
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button