Zupa jarzynowa z brokułami i makaronem
Zupa jarzynowa z brokułami i makaronem
Bardzo smaczna i prosta zupa z dodatkiem startych na tarce jarzyn, z brokułami oraz drobnym makaronem w kształcie ryżu. Zupa szybko się gotuje. Nie ma konieczności osobnego gotowania makaronu czy brokuła. Polecam tę zupę także dla dzieci.
Zobacz także → zupa z klopsikami.
Składniki:
– około 1,5 l bulionu (może być z kostki)
– 1 duży brokuł
– włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera, biała część pora)
– 1 cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– po 1 łyżeczce bazylii i oregano
– 1 łyżka suszonej natki pietruszki
– 1 łyżka mąki
– 3 łyżki gestej śmietany 18%
– ¾ szklanki drobnego makaronu orzo (w kształcie ryżu)
– 2-3 łyżki oleju
– maggi
– sól, pieprz
▌Przepis na: Zupę jarzynową z brokułami i makaronem – Etapy przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i zerzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokroić niedużą kostkę, a por w półksiężyce. Czosnek drobno posiekać nożem. Brokuła umyć, następnie podzielić na różyczki.
W garnku na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę wraz z porem. Dodać startą włoszczyznę, smażyć kilka minut na średnim ogniu. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Podsmażone warzywa zalać bulionem, zagotować. Dodać brokuły, wsypać makaron, dodać, liść laurowy, ziele angielskie. Wywar posolić.
Zupę jarzynową gotować na małym ogniu bez pokrywki do miękkości brokuła, warzyw i makaronu (około 15 minut). Na koniec zupę jarzynową z brokułami doprawić ewentualnie jeszcze solą, a także pieprzem, maggi oraz bazylią i oregano.
W 1/4 szklanki zimnej wody rozrobić 1 pełną łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek, połączyć ze śmietaną i kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Następnie wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Zupę zestawić z ognia i dodać suszoną posiekaną natkę pietruszki. Podawać gorącą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć