Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ciasto „Pijak”

Bardzo eleganckie ciasto, idealne na przyjęcia. Upiekłam je na 60-te urodziny mojego taty, to zresztą jego ulubione ciasto.

DSC_0797(duża blacha)

Składniki:
Biszkopt:

– 4 jajka

– 6 łyżek cukru

– 6 płaskich łyżek mąki

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Dobrze zmiksować. Wlać do prostokątnej blachy (24×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 170 ˚C.

 

Ciasto makowo-kokosowe:

– 7 białek

– ½ szklanki cukru pudru

– ½ szklanki wiórek kokosowych

– ½ szklanki suchego maku

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Piec w tej samej temperaturze 15-20 minut.

– gotowy krem karpatka (Delecta) bez gotowania lub

krem budyniowy:

– 1/2 l mleka
– 2 budynie waniliowe
– 1 cukier waniliowy
– 3/4 szklanki cukru
– 1 kostka margaryny
Dodatkowo:

– olejek waniliowy

– 2/3 szklanki wódki

– 1/3 szklanki wody

– pół słoika dżemu z czarnych porzeczek ( np.Łowicz)

– okrągłe biszkopty na wierzch ciasta

Krem karpatka przygotować z przepisu na opakowaniu – dodajemy jedynie mleko i olejek waniliowy.Jeśli robimy własny krem, to należy w 1/2 szklanki mleka rozmieszać budynie i cukry a resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane budynie i cukry i ugotować budyń energicznie mieszając. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować na gładką masę.

Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe, następnie krem karpatkowy. Na koniec biszkopty maczać miseczce z wódką  zmieszaną z wodą i układać ciasno jeden przy drugim.

Polewa czekoladowa:

– 1/3 kostki margaryny

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki mleka

– 4 łyżki cukru pudru

Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mieszamy, następnie kakao i na końcu mleko. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Gorącą polewę polewamy ciasto. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.

Smacznego!

Helen G.
DSCN5554DSC_0796

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Ciasto „Pijak”

  • Zrobiłam to ciasto wg podanego przepisu i jest bardzo dobre ,polecam:

  • pyszne jest to ciasto robilam juz kilka razy z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie :)

  • robilam ale upiekszylam spirytusem,dodalam do masy i bore biszkoptow namoczylam,spod tortownicy tylko posmarowalam margaryna,poezja,najlepszy na 2gi dzien,pozdrawiam

  • Ulubione ciasto mojej przyjaciółki
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>