Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Eskalopki z indyka w sosie musztardowym

Eskalopki to nieduże kotlety, usmażone bez panierki tzw. saute. Często podaje się je w kremowym sosie. Tak właśnie zrobiłam. Moje dzisiejsze danie to eskalopki z indyka w sosie musztardowym, choć można również użyć piersi z kurczaka, bądź cielęciny. Potrawa jest nie tylko bardzo smaczna ale i również prosta w wykonaniu. Główne skrzypce gra tutaj kremowy gęsty sos musztardowy z dodatkiem całych nasion gorczycy (musztarda francuska). Przyrządziłam to danie na idealnej do mięs patelni stalowej Fissler, dzięki której można pięknie zarumienić mięso. Jeśli używacie tradycyjnej teflonowej lub ceramicznej, również nie będzie problemu.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 60 dag piersi z indyka

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżki musztardy sarepskiej

– 1 łyżka musztardy francuskiej

– ostra papryka

– 1/2 łyżeczki oregano

– 1 opakowanie słodkiej śmietanki 30% (300-400 ml)

– natka pietruszki

– 2 łyżki smalcu

– sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na nieduże plastry. Każdy lekko rozbić tłuczkiem. Posolić świeżo zmieloną solą i pieprzem. Z jednej strony posypać mięso szczyptą ostrej papryki. Patelnię dobrze rozgrzać. Dodać nieco smalcu. Podsmażyć indyka na rumiano z obu stron. Następnie odłożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Dodać indyka. Słodką śmietankę wymieszać wraz z musztardami i zalać nią mięso. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok.20 minut. Doprawić potrawę do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Eskalopki z indyka podawać z ziemniakami puree, ryżem, bądź kaszą oraz z surówką. Polecam szczególnie z kluskami śląskimi domowej roboty.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

9 odpowiedzi do “Eskalopki z indyka w sosie musztardowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>