Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Naleśniki z farszem ruskim

Skoro uwielbiam pierogi ruskie, a nie zawsze mam czas i ochotę je lepić,  to pomyślałam czemu by nie wykorzystać tego pysznego farszu i nie przełożyć nim placków naleśnikowch? To ciekawa odmiana dla „typowych ruskich” ;)

DSCN5062Składniki:
Ciasto:

– 1 szklanka mleka

– 1 szklanka wody

– 2 szklanki mąki

– 2 jaja

– sól

 

Ciasto przygotować z podanych składników. Usmażyć cienkie placki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Farsz ruski:

– 250g ziemniaków (ok.3-4sztuki)

– 250g sera białego

– 1 cebula

– 10 dkg boczku

– gałka muszkatołowa, ostra papryka

– sól, pieprz, maggi

Dodatkowo:

– 10 dkg żółtego sera

– słodka papryka do posypania

Ziemniaki ugotować. Wystudzić. Razem z serem zmielić w maszynce lub bardzo dokładnie ubić. Cebulę i boczek podsmażyć. Dodać do farszu. Farsz doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ostrą papryką i maggi.

Naleśniki smarować farszem i zawijać jak krokiety. Przed podaniem krótko podsmażyć na patelni. Na każdy naleśnik nałożyć porcję sera (nie musi być starty) , posypać słodką papryką i chwilę zapiec, aż ser się rozpuści. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.DSCN5055DSCN5071

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Naleśniki z farszem ruskim

  • Wow, bardzo fajna odmiana "pierogow ruskich " :)
    musze kiedys takie zrobic :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>