Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sos pieczeniowy ciemny

Sos pieczeniowy, czyli powstały podczas pieczenia (lub ewentualnie duszenia) mięsa. To zwykle połączenie marynaty ziołowej, cebuli, czerwonego wytrawnego wina, wody oraz soków z mięsa. Sos ten jest niezwykle aromatyczny, ciemny i kremowy w konsystencji. Nieporównywalnie smaczniejszy od kupnego z torebki ;-)

sos pieczeniowy ciemny

 

Składniki:

– wywar powstały z pieczenia mięsa np. karkówki w ziołach prowansalskich (zwykle pozostaje mi go niedużo ok.1/2 szklanki, bo większość odparowuje podczas pieczenia.

– 1-2 szklanki wody

– 1-2 łyżki mąki

– sól, pieprz

– przyprawy (opcjonalnie, choć jeśli używamy marynaty do mięsa oraz wina, nie są potrzebne)

 

 

Wywar z pieczenia mięsa zagotować ze szklanką wody w rondelku. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody, zagęścić sos, mieszając. Gorący sos przecedzić przez sito. Polewać nim plastry upieczonego mięsa.

 

Smacznego!

Helen G.

 

sos pieczeniowy ciemnysos pieczeniowy ciemnysos pieczeniowy ciemny

Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Sos pieczeniowy ciemny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>