Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sos pieczeniowy ciemny

Sos pieczeniowy, czyli powstały podczas pieczenia (lub ewentualnie duszenia) mięsa. To zwykle połączenie marynaty ziołowej, cebuli, czerwonego wytrawnego wina, wody oraz soków z mięsa. Sos ten jest niezwykle aromatyczny, ciemny i kremowy w konsystencji. Nieporównywalnie smaczniejszy od kupnego z torebki ;-)

sos pieczeniowy ciemny

 

Składniki:

– wywar powstały z pieczenia mięsa np. karkówki w ziołach prowansalskich (zwykle pozostaje mi go niedużo ok.1/2 szklanki, bo większość odparowuje podczas pieczenia.

– 1-2 szklanki wody

– 1-2 łyżki mąki

– sól, pieprz

– przyprawy (opcjonalnie, choć jeśli używamy marynaty do mięsa oraz wina, nie są potrzebne)

 

 

Wywar z pieczenia mięsa zagotować ze szklanką wody w rondelku. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody, zagęścić sos, mieszając. Gorący sos przecedzić przez sito. Polewać nim plastry upieczonego mięsa.

 

Smacznego!

Helen G.

 

sos pieczeniowy ciemnysos pieczeniowy ciemnysos pieczeniowy ciemny

Podziel się ze znajomymi

2 odpowiedzi do “Sos pieczeniowy ciemny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>