Gulasz z szynki
Gulasz z szynki
Typowo polskie danie obiadowe. Domowy gulasz z szynki jest gęsty i wyrazisty w smaku, pokrojone w dużą kostkę mięso, które jest kruche i idealnie miękkie. Taki właśnie gulasz z szynki wieprzowej a czasem z łopatki regularnie gościł w moim rodzinnym domu.
Mama przyrządzała gulasz z szynki w sosie własnym zazwyczaj na weekend; do tego ziemniaczki, kasza gryczana albo kluski śląskie i duszona marchewka – naprawdę smaczny obiad.
Przepis na gulasz z szynki wieprzowej nie należy do skomplikowanych. Podsmażone mięso z szynki zalewa się wodą lub bulionem i dusi do miękkości. Nie można zapomnieć o dodaniu mielonej słodkiej papryki, która nadaje szynce wieprzowej dobry smak ale też i atrakcyjną barwę sosu. Warto dodać też majeranek, który świetnie komponuje się z daniami z wieprzowiny.
Ja nie dodaję w tym przypadku do sosu śmietany, bo preferuję ciemny sos ale jeśli macie ochotę, to możecie dodać ze 2 łyżki gęstej śmietany 18%. Sos będzie jaśniejszy i delikatniejszy w smaku.
Zobacz także → gulasz wieprzowy z grzybami.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 700g szynki wieprzowej
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– około 2 szklanki bulionu (może być z kostki) lub wody
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– 2 łyżki oleju
– 1 czubata łyżka mąki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 2 łyżki smalcu lub oleju do podsmażenia
▌Jak zrobić gulasz z szynki?
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w większą kostkę. Szynkę przełożyć do miski. Obsypać obficie solą (około 3/4 łyżeczki), pieprzem oraz 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki. Wlać 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszać, by każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach.
Jeśli mamy trochę czasu, włożyć przykryte folią spożywczą mięso przynajmniej na godzinę do lodówki. Jeśli nie, to obsmażyć szynkę na dobrze rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na smalcu), na dużym gazie.
Podsmażone mięso przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Cebulę przełożyć do rondla z mięsem. Szynkę zalać 2 szklankami wody, tyle tylko by ledwie przykryła mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kiedy woda się zagotuje, wrzucić kostkę bulionową i zamieszać.
Gulasz wieprzowy z szynki dusić na wolnym ogniu do miękkości przez około 1 godzinę lub drobinę dłużej. Kiedy mięso będzie już wyraźnie miękkie, zagęścić gulasz mąką. W ¼ szklanki wody rozrobić 1 czubatą łyżkę mąki, tak by nie było grudek. Wlać kilka łyżek gorącego wywaru i dodać do mięsa. Zamieszać i zagotować.
Gulasz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gulasz z szynki podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną, jęczmienną, bądź ryżem oraz z surówką. Świetnie pasują też kluski śląskie.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszny domowy obiad, lubię takie połączenie smaków 🙂