Sałatka leśna polana
Sałatka leśna polana
Warstwowa z marynowanymi pieczarkami. Sałatka leśna polana znana jest także pod nazwą sałatka leśny mech, albo grzybowa polana. Jest to genialna propozycja sałatki na okazje typu święta, urodziny czy komunię.
Z racji kolorystyki, sałatka leśna polana z pieczarkami idealnie nadaje się na Wielkanoc. Pierwszy raz jadłam ją właśnie na święta u teściowej. Sałatka ta zachwyciła wszystkich moich bliskich.
Sałatka warstwowa leśna polana wymaga nieco przygotowań. Ponadto musi być chłodzona przez całą noc w lodówce. Niemniej jednak efekt końcowy jest zdecydowanie wart zachodu.
Sałatka grzybowa polana wygląda bardzo efektownie, niczym tort, tyle że warzywny. Sałatka ta składa się z 5 warstw, które świetnie ze sobą współgrają smakowo.
Moja dzisiejsza propozycja to sałatka leśna polana bez mięsa, za to z pieczarkami marynowanymi, marchewką, ogórkami konserwowymi, kukurydzą, jajkami, żółtym serem i ziemniakami. Internetowe przepisy na tę sałatkę zawierają mięso z kurczaka. W moim odczuciu jest ono tutaj zbędne, biorąc pod uwagę ilość warstw i różnorodność składników.
Zobacz także → sałatka warstwowa z tuńczykiem.
(tortownica 24 cm)
Składniki:
– 1 duży słoik marynowanych pieczarek (800g)
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 3 ziemniaki
– 4 jajka
– 5-6 małych ogórków konserwowych
– 100g żółtego sera
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– około 10 łyżek majonezu (potrzebny większy słoik)
– pęczek szczypiorku i koperku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę warstwową leśna polana?
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pozostawić do ostudzenia, następnie pokroić w małą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Drobni pokroić. Ogórki pokroić w małą kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki i kukurydzę odsączyć z zalewy.
Szczypiorek i koperek opłukać i drobno posiekać. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, tak by nieco jej wystawało ponad brzeg obręczy.
I warstwa: Na dnie tortownicy wyłożyć pieczarki nóżkami do góry. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, starając się wypełnić szczeliny między pieczarkami.
II warstwa: wyłożyć marchewkę i pietruszkę. Posypać solą i pieprzem, następnie posmarować około 3 łyżkami majonezu.
III warstwa: wyłożyć ogórki konserwowe wraz z odsączoną kukurydzą. Posypać solą i pieprzem, następnie posmarować cienką warstwą majonezu.
IV warstwa: wyłożyć ugotowane i pokrojone jajka oraz starty żółty ser. Całość posypać solą i pieprzem, następnie posmarować cienką warstwą majonezu.
V warstwa: wyłożyć ziemniaki. Posypać je solą oraz pieprzem, następnie posmarować cienką warstwą majonezu, delikatnie dociskając.
Sałatkę przykryć od góry folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki, do stężenia. Na drugi dzień rano zdjąć folię, obrócić tortownicę do góry nogami i przełożyć na talerz. Zdjąć delikatnie obręcz. Na górze powinny znaleźć się kapelusze pieczarek. Sałatkę kroić na kawałki jak tort. Podawać z pieczywem.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
Ale piękna ta sałatka, robi wrażenie 🙂
Dziękuję 🙂 Jest bardzo smaczna. Polecam spróbować.