Sernik z borówkami i kruszonką
Sernik z borówkami i kruszonką
Efektowne ciasto z owocami. Sernik z borówkami i kruszonką będzie idealną propozycją na eleganckie ciasto na tzw. okazje jak urodziny, wizyta znajomych czy święta. Zamiast borówek w sezonie letnim można użyć jagód.
Zamieniłam proporcje kruchego ciasta: 1/3 daję na spód, zaś 2/3 na kruszonkę. Kruche ciasto w tym przepisie jest trochę nietypowe, bo nie zawiera jajek, przez co jego konstystencja jest bardziej sypka.
Zobacz także → sernik z frużeliną wiśniową.
(tortownica 26 cm)
Składniki:
Kruchy spód i kruszonka:
– 250g mąki pszennej
– 160g masła zimnego
– ½ szklanki cukru
– 1 op. cukru waniliowego (16g)
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Masa serowa:
– 1kg sera w wiaderku (daję Włoszczowa)
– 5 jajek
– 1 szklanka cukru
– 100g miękkiego masła
– 1 op. cukru waniliowego (16g)
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
– około 400g borówek + 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia
– cukier puder do posypania
▌Jak zrobić sernik z borówkami i kruszonką?
Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruchy spód i kruszonka: wszystkie składniki wymieszać ze sobą, następnie przesypać do worka lub miseczki (ciasto będzie sypkie z uwagi na brak jajek) i włożyć na 15 minut do zamrażalnika.
Borówki umyć pod bieżącą wodą i osusyć papierowym ręcznikiem.
1/3 część ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść i podpiec przez 15 minut do lekkiego zezłocenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C. Pozostałe 2/3 ciasta wstawić ponownie do zamrażalnika.
Masa serowa: ser połączć w misce z jajkami, miękkim masłem i cukrami – zmiksować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną – ponownie zmiksować.
Na podpieczony spód wylać masę serową, wyłożyć wymieszane delikatnie z mąką ziemniaczaną borówki, zaś na wierzch pokruszyć/posypać pozostałe 2/3 schłodzonego ciasta.
Sernik wstawić ponownie do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180˚C, do zezłoczenia kruszonki i tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu sernik pozostawić na około 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczakmi. Po całkowitym wystudzeniu, przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Sernik z borówkami i kruszonką przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G
Galeria zdjęć