Ciasta i ciasteczka

Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia

Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia

Z kremem budyniowym i dwukolorową polewą na bazie mleka w proszku. Ciasto Góra Lodowa robi wrażenie swoim wyglądem. Wtopione w masę budyniową i oblane polewą okrągłe biszkopty imitują góry. Jak dla mnie to wspaniałe ciasto zwłaszcza na okazje.

Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia jest szybsze od klasycznej wersji, w której zamiast herbatników kakaowych trzeba upiec biszkopt i przekroić go na pół. Serdecznie polecam!

Zobacz takżebiszkopt z pianką serową.

(prostokątna blacha o wym 21×32 cm)

Składniki:

Krem budyniowy:

– 3 szklanki mleka

– 2 budynie waniliowe (bez cukru)

– 1 łyżka mąki

– 1 żółtko

– ¾ szklanki cukru

– 1 kostka miękkiego masła (200g)

Polewa:

– 1,5 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka

– 150g margaryny

– 1/3 szklanki cukru

– 1/3 szklanki wody

– 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

– 1,5 opakowania herbatników kakaowych

– 1,5 opakowania okrągłych biszkoptów (100g)

Jak zrobić ciasto Góra Lodowa bez pieczenia?

Krem budyniowy: w 2/3 szklanki rozmieszać 2 budynie, 1 łyżkę mąki i żółtko. Resztę mleka zagotować w garnku. Do gotującego mleka wlać rozrobione mleko z budyniami, ugotować budyń, ciągle mieszając do zgęstnienia. Budyń pozostawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło zmiksować, następnie dodać po łyżce budyniu w temperaturze pokojowej i miksować na gładką masę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami, następnie połowę kremu budyniowego. Znów wyłożyć warstwę herbatników i na to rozprowadzić drugą połowę kremu. Aby krem łatwiej rozprowadzić na herbatnikach, łyżkę moczyć w wodzie.

Na wierchu ciasta wykładać ciasno obok siebie lekko przycięte (tak o około 0,3cm) okrągłe herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki. W międzyczasie przygotować polewę.

Polewa: w rondelku roztopić na gazie margarynę, dodać cukier, wodę – zamieszać i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Do ciepłej polewy wsypać mleko w proszku i zmiksować na jednolitą masę. Polewę podzielić na dwie równe części; do jednej dodać 1 łyżkę mleka w proszku, do drugiej zaś 1 łyżkę kakao. Obie masy zmiksować.

Ciasto oblewać raz jasną polewą, raz ciemną, na zmianę. Ciasto góra lodowa wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aż polewa zastygnie i herbatniki zmiękną.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button