Porady kuchenne

Jak długo można przechowywać jedzenie w zamrażarce?

Mrożenie jest dobrym sposobem na przedłużenie trwałości żywności. Nie powoduje utraty wartości odżywczych produktów. Jakie produkty nadają się do mrożenia a jakie nie? Możemy mrozić zarówno surowe produkty (np. owoce, warzywa), jak i gotowe potrawy. Żywność przeznaczona do zamrożenia nie powinna być gorąca ani nawet ciepła a w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzona z lodówki. Optymalna temperatura w zamrażarce powinna wynosić -18°C.

JAK MROZIĆ ŻYWNOŚĆ?

Potrawy należy umieścić poporcjowane w specjalnych plastikowych pojemnikach lub w woreczkach do zamrażania. Dobrze jest umieścić karteczki z datą mrożenia, by żywność nie leżała zbyt długo w zamrażarce. Przyjmuje się, że większość potraw jakie mrozimy powinna zostać przez nas zjedzona w przeciągu 2-3 miesięcy, przy czym ugotowane potrawy (np. gołąbki, lazania, usmażone kotlety, gulasz) powinny zostać spożyte w ciągu maksymalnie 1 miesiąca.

W przypadku mrożenia zup, nie należy mrozić ich razem z ryżem czy makaronem. Jeśli chcemy zamrozić produkty, które w momencie kupna były już zamrożone, czas do spożycia liczy się od daty zakupu, nie zaś od daty przydatności podanej przez producenta.

JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ PRODUKTY SPOŻYWCZE W ZAMRAŻARCE?

 

Uwaga! Pamiętajmy, aby nie należy mrozić produktów, które wcześniej były rozmrażane.

DOMOWE POTRAWY

Dania ugotowane np. pierogi, gołąbki, krokiety albo kotlety powinny być spożyte najpóźniej do 1 miesiąca od zamrożenia. Zupy mrozimy ale bez dodatku makaronu czy ryżu.

 

GOTOWE DANIA

Gotowe potrawy ze sklepu zachowują świeżość średnio 2-4 miesiące.

 

MIĘSO

W przypadku mięsa, im jest ono tłustsze, tym krócej może być przechowywane w zamrażarce z uwagi na jełczenie tłuszczu. Mięso czy ryby powinno być rozmrażane stopniowo. Najlepiej jest włożyć je do lodówki lub ewentualnie rozmrażać w temperaturze pokojowej umieszczone na półmisku.

drób – 2-3 miesiące

mięso wołowe i cielęce do 8 miesięcy

mięso baranie do 9 miesięcy

wieprzowina do 6 miesięcy

mięso mielone do 2 miesięcy

dziczyzna 6-12 miesięcy

kiełbasy do 6 miesięcy

 

RYBY

Ryby można przechowywać zamrażarce do 4 miesięcy ale śledzie, z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu  (10g na 100g) już tylko do 2 miesięcy.

WARZYWA i OWOCE

Mrożone warzywa oraz produkty mączne typu kluski czy pierogi można od razu wrzucać na wrzątek i gotować przez kilka minut. Warzywa mogą być również rozmrażane na parze.

warzywa oraz grzyby – zachowują świeżość nawet do 8 miesięcy.

Szpinak, papryka kabaczek, cukinia czy dynia – do 12 miesięcy.

owoce – do 6 miesięcy (truskawki, maliny do 4 miesięcy)

 

NABIAŁ

nabiał (np. ser żółty) – do 3 miesięcy ciasta – do 3 miesięcy

 

CHLEB I POTRAWY MĄCZNE

potrawy mączne (pierogi, kluski) – do 3 miesięcy

pieczywo – 3-4 miesiące

ciasto na chleb – do 1 miesiąca

naleśniki – do 3 miesięcy

pizza – do 3 miesięcy

 

INNE

lody – do 2 miesięcy

masło, margaryna do 3 miesięcy

zioła – do 12 miesięcy

 

JAKIE PRODUKTY NIE NADAJĄ SIĘ DO MROŻENIA?

 

■ jajka surowe ani gotowane (chyba, że mrozimy osobno żółtko osobno białko)

■ jogurt, maślanka, śmietana, serki homogenizowane, twaróg

■ sałatki na bazie majonezu

■ gotowane ziemniaki, ryż i makaron

■ cebula

■ rzodkiewka

■ bakłażan

■ melon

■ jabłka

■ owoce morza (wcześniej były mrożone w transporcie)

■ potrawy obfitujące w czosnek (po rozmrożeniu stają się gorzkie)

■ podroby  (po rozmrożeniu stają się gumowate)

■ ciasta przekładane kremami i budyniem

■ napoje gazowane

 

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

  1. Fajna ściągawka. Ja od jakiegoś czasu faktycznie zaczęłam opisywać daty na zamrażanych produktach, bo potem trudno odtworzyć, kiedy były wrzucone do zamrażalki, a czas szybko leci…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close