Karkówka w sosie myśliwskim
Karkówka w sosie myśliwskim
Karczek duszony w ciemnym sosie z dodatkiem podgrzybków, cebuli, czosnku, marchewki i ogórka kiszonego. Bardzo smaczne danie z mięsem wieprzowym w roli głównej. Szczególnie jesienią warto sięgnąć po świeże grzyby.
Karkówka po myśliwsku to potrawa konkretna, sycąca. Ja podałam ją z pieczonymi ziemniakami ale świetnie będą tutaj również pasować ziemniaki puree, kluski śląskie albo kopytka.
Zobacz także → karkówka pieczona w sosie majonezowo-ketchupowym.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 800g karkówki wieprzowej
– 150g wędzonego boczku
– 350g świeżych podgrzybków lub 20g suszonych
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 2 małe marchewki (opcjonalnie)
– 3 ogórki kiszone
– 1 pełna łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka tymianku
– ½ łyżeczki rozmarynu
– szczypta wędzonej papryki (opcjonalnie)
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4-5 ziarenek pieprzu
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki ketchupu
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżeczka miodu lub cukru (opcjonalnie)
– 2 pełne łyżki mąki
– około 0,5 l wody lub bulionu
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– smalec lub olej do smażenia
▌Jak zrobić karkówkę w sosie myśliwskim?
Jeślli dajemy grzyby suszone, najpierw należy je zalać wrzątkiem na 20 minut, następnie pokroić w plasterki. Wlać wraz wodą z moczenia do wywaru mięsnego.
Mięso z karkówki opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obficie posolić, posypać czarnym pieprzem i słodką papryką.
Każdy plaster mięsa posmarować olejem przy pomocy pędzelka (zapobiega to osypywaniu się przypraw). Mięso przykryć w misce folią i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub jeśli mamy czas, to na całą noc.
Boczek pokroić w małą kostkę i stopić na patelni, dodać cebule pokrojone w piórka. Po 3 minutach dodać umyte/oczyszczone i pokrojone w gubsze plasterki podgrzybki.
Na patelnię rozgrzać 1-2 łyżki smalcu i na dużym ogniu obsmażyć mięso do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla.
Na pozostałym tłuszczu (można dodać 1-2 łyżki smalcu) zeszklić pokrojone w piórka cebule. Następnie dodać podgrzybki. Smażyć kilka minut, następnie posolić i dodać nieco pieprzu. Dodać pokrojone małą kostkę marchewki i smażyć jeszcze chwilę.
Przełożyć do mięsa, podlać około 0,5 l wody, tyle tylko, by ledwie je zakrywała. Dodać liście laurowe, kulki ziela angielskiego i ziarenka pieprzu.
Karkówkę w sosie dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę lub nieco dłużej, aż mięso będzie wyraźnie miękkie. W razie potrzeby podlać mięso odrobiną wody. Na 15 minut przed końcem duszenia dodać pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego.
Na koniec dodać do sosu koncentrat pomidorowy, ketchup i musztardę oraz miód opcjonalnie. Wymieszać. Sos myśliwski zageścić mąką. W 1/4 szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Wymieszać. Połączyć z kilkoma łyżkami wywaru, po czym wlać do mięsa. Dokładnie zamieszać i zagotować.
Sos myśliwski doprawić mieloną słodką papryką, papryką wędzoną, tymiankiem, rozmarynem solą i pieprzem. Mięso z karkówki w sosie myśliwskim podawać z ziemniakami purée albo kluskami i dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć