Mięsa

Karkówka w sosie myśliwskim

Karkówka w sosie myśliwskim

Karczek duszony w ciemnym sosie z dodatkiem podgrzybków, cebuli, czosnku, marchewki i ogórka kiszonego. Bardzo smaczne danie z mięsem wieprzowym w roli głównej. Szczególnie jesienią warto sięgnąć po świeże grzyby.

Karkówka po myśliwsku to potrawa konkretna, sycąca. Ja podałam ją z pieczonymi ziemniakami ale świetnie będą tutaj również pasować ziemniaki puree, kluski śląskie albo kopytka.

Zobacz takżekarkówka pieczona w sosie majonezowo-ketchupowym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 800g karkówki wieprzowej

– 150g wędzonego boczku

– 350g świeżych podgrzybków lub 20g suszonych

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– 2 małe marchewki (opcjonalnie)

– 3 ogórki kiszone

– 1 pełna łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka tymianku

– ½ łyżeczki rozmarynu

– szczypta wędzonej papryki (opcjonalnie)

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4-5 ziarenek pieprzu

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki ketchupu

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżeczka miodu lub cukru (opcjonalnie)

– 2 pełne łyżki mąki

– około 0,5 l wody lub bulionu

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– smalec lub olej do smażenia

Jak zrobić karkówkę w sosie myśliwskim?

Jeślli dajemy grzyby suszone, najpierw należy je zalać wrzątkiem na 20 minut, następnie pokroić w plasterki. Wlać wraz wodą z moczenia do wywaru mięsnego.

Mięso z karkówki opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obficie posolić, posypać czarnym pieprzem i słodką papryką.

Każdy plaster mięsa posmarować olejem przy pomocy pędzelka (zapobiega to osypywaniu się przypraw). Mięso przykryć w misce folią i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub jeśli mamy czas, to na całą noc.

Boczek pokroić w małą kostkę i stopić na patelni, dodać cebule pokrojone w piórka. Po 3 minutach dodać umyte/oczyszczone i pokrojone w  gubsze plasterki podgrzybki.

Na patelnię rozgrzać 1-2 łyżki smalcu i na dużym ogniu obsmażyć mięso do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla.

Na pozostałym tłuszczu (można dodać 1-2 łyżki smalcu) zeszklić pokrojone w piórka cebule. Następnie dodać podgrzybki. Smażyć kilka minut, następnie posolić i dodać nieco pieprzu. Dodać pokrojone małą kostkę marchewki i smażyć jeszcze chwilę.

Przełożyć do mięsa, podlać około 0,5 l wody, tyle tylko, by ledwie je zakrywała. Dodać liście laurowe, kulki ziela angielskiego i ziarenka pieprzu.

Karkówkę w sosie dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę lub nieco dłużej, aż mięso będzie wyraźnie miękkie. W razie potrzeby podlać mięso odrobiną wody. Na 15 minut przed końcem duszenia dodać pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego.

Na koniec dodać do sosu koncentrat pomidorowy, ketchup i musztardę oraz miód opcjonalnie. Wymieszać. Sos myśliwski zageścić mąką. W 1/4 szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Wymieszać. Połączyć z kilkoma łyżkami wywaru, po czym wlać do mięsa. Dokładnie zamieszać i zagotować.

Sos myśliwski doprawić mieloną słodką papryką, papryką wędzoną, tymiankiem, rozmarynem solą i pieprzem. Mięso z karkówki w sosie myśliwskim podawać z ziemniakami purée albo kluskami i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Karkówka w sosie myśliwskim
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button