Kotlety mielone po lwowsku
Kotlety mielone po lwowsku
Smaczne koltety lwowskie – z dodatkiem tartego sera żółego i masła. Kotlety mielone po lwowsku dzięki smażeniu na maśle klarowanym są chrupiące, soczyste środku oraz maślane w smaku.
Kotlety lwowskie do ciekawa alernatywa dla klasycznych mielonych, smaczny pomysł na obiad. Polecam gorąco sprówać. Do smażenia koniecznie użyjecie masła klarowanego. Jest ono niestety dosyć drogie. Spróbujcie zrobić domowe masło klarowane.
Zobacz także → kotlety mielone cielęce.
(około 12 sztuk)
Składniki:
– 500 g mięsa z piersi kurczaka lub z indyka
– 1 czubata łyżka miękkiego masła
– 1 jajko
– 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
– 150-200g tartego sera żółtego
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– sól i pieprz
Dodatkowo:
– bułka tarta do obtoczenia
– masło klarowane do smażenia
▌Jak zrobić kotlety lwowskie?
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na maśle najpierw zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Zestawić z ognia. Mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, po czym dodać do mięsa. Wbić jajko. Dodać cebulę z czosnkiem oraz starty o duzych oczkach ser żółty, miękkie masło oraz przyprawy.
Z powstałej masy formować zwilżoną w wodzie dłonią okrągłe kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Kotlety mielone po lwowsku smażyć z dwóch stron, na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i ubulioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Robię bardzo podobne i nawet nie miałam pojęcia, że to po lwowsku 🙂 Światowa ze mnie dziewczyna 🙂
Na to wygląda 🙂