Kotlety schabowe inaczej – z pieczarkami i serem
Kotlety schabowe inaczej – z pieczarkami i serem
Inne niż zwykle. Kotlety schabowe inaczej – czyli faszerowane pieczarkami i serem. Mięso jest kruche a farsz rozpływa się ustach. Kotlety schabowe inaczej to ciekawa odmiana tradycyjnych „schaboszczaków” – bardziej elegancka.
Kotlety schabowe inaczej z pieczarkami przypominają pękate rożki. Wystarczy złożyć wypełniony farszem z pieczarek i sera plaster schabu na pół, następnie obtoczyć w jajku i bułce, po czym smażyć pod przykryciem przez około 20 minut na malutkim ogniu.
Jak dla mnie kotlet schabowy inaczej jest naprawdę rewelacyjny w smaku. Serdecznie polecam podać go z ziemniaczkami i kapustą kiszoną.
Zobacz także → Kotlet Cordon Bleu (kotlet szwajcarski).
(6 sztuk)
Składniki:
– 1 kg schabu bez kości lub gotowych ubitych kotletów
– 1 cebula
– 400g pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– mielona słodka papryka
– czosnek granulowany
– oregano i bazylia
– sól, pieprz
Panierka:
– bułka tarta do obtoczenia kotletów
– 2 jajka
– 3 łyżki mleka
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej lub smalec do smażenia
▌Jak zrobić kotlety schabowe inaczej – z pieczarkami?
Schab umyć pod zimną wodą oraz osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić na cienkie plastry o grubości 1 cm. Każdy rozbić jak najcieniej tłuczkiem. Kotlety posypać z obu stron solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz granulowanym czosnkiem. Odstawić.
Cebulę pokroić w niedużą kostkę, po czym zeszklić na tłuszczu. Pieczarki umyć, obrać, następnie pokroić w kostkę albo na plasterki. Dołożyć do cebuli. Smażyć aż się zarumienią, do odparowania wody. Posolić i posypać pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Na każdy kotlet schabowy nakładać porcję farszu i składać go na pół, tworząc kształt rożka. Kotlety obtoczyć najpierw w jajku, następnie w bułce tartej.
Kotlety schabowe inaczej smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na malutkim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, do zezłocenia. Kotlety podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Kotlety te świetnie nadają się odgrzewania w piekarniku, z uwagi na to że są grube.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć