Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora
Mielone z kalafiora? czemu nie. Smakowite kotlety z kalafiora z dodatkiem natki pietruszki i koperku. Mięciutkie w środku z lekko chrupiącą skórką. Po prostu rozpływają się w ustach. Kotlety kalafiorowe polubią nie tylko dzieci ale osoby będąc na diecie bezmięsnej.
Kotlety z kalafiora świetnie komponują się ugotowanymi młodymi ziemniakami i surówką typu mizeria.
Zobacz także → kotlety ziemniaczane z kapustą młodą.
(12 sztuk)
Składniki:
– 1 spory kalafior
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– garść posiekanego szczypiorku i natki pietruszki albo szczypiorku
– 6 łyżek bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów
– 2 łyżki kaszy manny
– olej do smażenia
– sól, pieprz ziołowy
▌Jak zrobić kotlety z kalafiora?
Kalafiora opłukać pod zimną wodą, odciąć głąb i liście, następnie podzielić na małe różyczki. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 8-10 minut), następnie przecedzić i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Kalafior pozostawić do ostudzenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Patelnię zestawić z ognia.
Do ugniecionego kalafiora dodać podsmażoną cebulę, posiekaną zieleninę, bułkę tartą oraz wbić jajko. Dodać sól oraz pieprz ziołowy do smaku. Wymieszać. Z masy kalafiorowej uformować kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki tartej.
Mielone z kalafiora smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć