Mięsa

Panierowane gołąbki z patelni

Panierowane gołąbki z patelni

W panierce z jajka i bułki tartej. Panierowane gołąbki z patelni niczym mielone kotlety, tylko lekko podrasowane, bo zawinięte w obgotowane liście młodej kapusty. Jak dla mnie to kapitalna wiosenno-letnia potrawa! Panierowane gołąbki smażone na patelni idealnie komponują się z młodymi ziemniakami i nowalijkami. Ja podałam je z sałatą i szczypiorkiem ze śmietaną.

Z podanej proporcji mięsa musimy użyć 2 główek młodej kapusty. Ta zwykle jest dużo mniejsza od tradycyjnej białej kapusty. Pozostałe niezużyte części kapusty można wykorzystać robiąc tzw. kapustę zasmażaną. Zwykle tak właśnie robię i mrożę kapustę duszoną. Na 1 główkę młodej kapusty wystarczy 400g mięsą mielonego.

Zobacz także → gołąbki bez zawiajania w piekarniku.

(około 14-15 sztuk)

Składniki:

– 2 główki młodej kapusty (około 14 dużych liści)

– 800g dowolnego mięsa mielonego (u mnie z karkówki)

– 1 szklanka suchego ryżu lub 2 woreczki

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– 2 starte na grubych oczkach marchewki

– 2 jajka

– 1 łyżka majeranku

– 1 ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– około 1/3-1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

– 1 łyżeczka tymianku

– niepełna łyżeczka rozmarynu

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– smalec lub olej do smażenia

– 4 jajka

– 3-4 łyżki mleka

– kilka łyżek mąki

– bułka tarta do panierowania

Jak zrobić panierowane gołąbki z patelni?

Ryż ugotować. Ostudzić. Z kapusty delikatnie oddzielić liście, w razie potrzeby nacinając głąb. Każdy liść umyć. Partiami np. po 3 liście odbogotować w większym garnku z osolonym wrzątku przez 10 minut. Po lekkim ostudzeniu oddciąć zgubiałe części na każdym liściu.

Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym smalcu lub oleju zeszklić cebule, następnie dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Doprawić do smaku przyprawami. Dodać czosenk i startą marchewkę i dusić jeszcze kilka minut. Farsz zestawić z ognia i odstawić.

Do przestudzonego mięsa dodać ugotowany, przetudzony ryż, wbić jajka, dodać maggi do smaku. Farsz dokładnie wymieszać. Kolejno na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu mięsnego i zawiajać ciasno, składając boki do wewnątrz jak krokiety.

Przygotować trzy głębokie talerze. Do jednego wbić jajka, rozbełtać widelcem, posolić i posypać pieprzem.; do drugiego wsypać bułkę tartą, zaś trzebiego wsypać mąkę.

Gołąbki obtaczać najpierw w jajku, w mące, znów w jajka, a następnie w bułce tartej. Gołąbki w panierce smażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju na złoty kolor z obu stron. Panierowane gołąbki podawać z tłuczonym ziemniakami i surówką. Panierowane gołąbki świetnie nadają się do odgrzewania w piekarniku.

Smacznego!

Helen G.

Panierowane gołąbki z patelni
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button