Panierowane gołąbki z patelni
Panierowane gołąbki z patelni
W panierce z jajka i bułki tartej. Panierowane gołąbki z patelni niczym mielone kotlety, tylko lekko podrasowane, bo zawinięte w obgotowane liście młodej kapusty. Jak dla mnie to kapitalna wiosenno-letnia potrawa! Panierowane gołąbki smażone na patelni idealnie komponują się z młodymi ziemniakami i nowalijkami. Ja podałam je z sałatą i szczypiorkiem ze śmietaną.
Z podanej proporcji mięsa musimy użyć 2 główek młodej kapusty. Ta zwykle jest dużo mniejsza od tradycyjnej białej kapusty. Pozostałe niezużyte części kapusty można wykorzystać robiąc tzw. kapustę zasmażaną. Zwykle tak właśnie robię i mrożę kapustę duszoną. Na 1 główkę młodej kapusty wystarczy 400g mięsą mielonego.
Zobacz także → gołąbki bez zawiajania w piekarniku.
(około 14-15 sztuk)
Składniki:
– 2 główki młodej kapusty (około 14 dużych liści)
– 800g dowolnego mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
– 1 szklanka suchego ryżu lub 2 woreczki
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 2 starte na grubych oczkach marchewki
– 2 jajka
– 1 łyżka majeranku
– 1 ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– około 1/3-1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 1 łyżeczka tymianku
– niepełna łyżeczka rozmarynu
– maggi
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– smalec lub olej do smażenia
– 4 jajka
– 3-4 łyżki mleka
– kilka łyżek mąki
– bułka tarta do panierowania
▌Jak zrobić panierowane gołąbki z patelni?
Ryż ugotować. Ostudzić. Z kapusty delikatnie oddzielić liście, w razie potrzeby nacinając głąb. Każdy liść umyć. Partiami np. po 3 liście odbogotować w większym garnku z osolonym wrzątku przez 10 minut. Po lekkim ostudzeniu oddciąć zgubiałe części na każdym liściu.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym smalcu lub oleju zeszklić cebule, następnie dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Doprawić do smaku przyprawami. Dodać czosenk i startą marchewkę i dusić jeszcze kilka minut. Farsz zestawić z ognia i odstawić.
Do przestudzonego mięsa dodać ugotowany, przetudzony ryż, wbić jajka, dodać maggi do smaku. Farsz dokładnie wymieszać. Kolejno na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu mięsnego i zawiajać ciasno, składając boki do wewnątrz jak krokiety.
Przygotować trzy głębokie talerze. Do jednego wbić jajka, rozbełtać widelcem, posolić i posypać pieprzem.; do drugiego wsypać bułkę tartą, zaś trzebiego wsypać mąkę.
Gołąbki obtaczać najpierw w jajku, w mące, znów w jajka, a następnie w bułce tartej. Gołąbki w panierce smażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju na złoty kolor z obu stron. Panierowane gołąbki podawać z tłuczonym ziemniakami i surówką. Panierowane gołąbki świetnie nadają się do odgrzewania w piekarniku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
A to ciekawostka! Nigdy tak nie próbowałam 🙂