Szarlotka ze smażonymi jabłkami i galaretką
Szarlotka ze smażonymi jabłkami i galaretką
Wilgotna, jednocześnie łatwo się kroi. Szarlotka ze smażonymi jabłkami w kawałkach i galaretką. Dodatek suchej galaretki (np. brzoskiwniowa lub cytrynowa) sprawia, że jabłka „nie wylewają się” podczas krojenia ciasta, są zwarte.
Aby jabłka nie były w szarlotce zbyt wodniste, można również dać zamiennie do nadzienia z jabłek kisiel w postaci proszku, 2 łyżki mąki ziemniaczanej albo kaszy manny.
Do jabłek, które scieramy na tarce nie ma konieczności dodawania galaretki czy kisielu, pod warunkiem, że odciśniemy je z nadmiaru soku.
Zobacz także → szarlotka z bezą.
(tortownica 26 cm)
Nadzienie:
– 1,5 kg jabłek
– kilka łyżek cukru (w zależności jak kwaśne są jabłka)
– 1 łyżka przyprawy do szarlotki
– ½ łyżeczki mielonego cynamonu
– 2 łyżki masła
– 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (proszek)
Ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1/3 szklanki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 250g margaryny lub 200g masła
– 4 żółtka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Piana z białek:
– 4 białka
– niepełna szklanka cukru
– szczypta soli
▌Jak zrobić szarlotkę ze smażonymi jabłkami i galaretką?
Nadzienie: Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Masło roztopić z garnku dodać jabłka, przyprawę do szarlotki, cynamon oraz cukier. Smażyć około 20 minut, aż jabłka zaczną rozpadać się na mus ale część nadal będzie w kawałkach. Na koniec wsypać galaretki (proszek) i wymieszać. Nadzienie pozostawić do ostudzenia.
Ciasto: Masło roztopić w rondelku, pozostawić do lekkiego ostudzenia. Mąkę wsypać do miski, wbić żółtka, dodać cukry, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz wlać stopione lekko przestudzone masło lub margarynę. Masę wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto będzie wilgotne.
Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i wstawić na około 20 minut do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 ciasta lekko podsypać mąką i wylepić wysmarowaną papierem do pieczenia torownicę wraz 2-centymetrowym bokiem. Ciasto ponakłuwać widelcem, schłodzić przez 20 minut w lodówce.
Piana z białek: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę na gładką gestą masę.
Spód ciasta podpiec w nagrzanym do 180˚C piekarniku przez około 12-15 minut. Następnie wyłożyć nadzienie z jabłek, wylać pianę z białek. Na wierzch pokruszyć lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę schłodzonego ciasta. Szarlotkę piec jeszcze przez około 40 minut do zarumienienia. Ostudzić. Po upieczeniu ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
To już ten czas! Mój ulubiony!
tak, dokladnie 🙂