Sznycle z szynki wieprzowej w sosie pieczarkowym
Sznycle z szynki wieprzowej w sosie pieczarkowym
Wspaniale kruche w aromatycznym sosie grzybowym. Cienkie plastry szynki wieprzowej duszone z cebulą i czosnkiem w sosie pieczarkowym – to obiad, który zawsze się sprawdza. Do tego ziemniaczki, surówka i mamy pyszne danie !
Zobacz także → szynka w sosie musztardowym.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 700g szynki wieprzowej bez kości (najlepiej w plastrach)
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 250g pieczarek (dałam brązowe)
– 500ml wody lub bulionu
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 3 ziarenka pieprzu
– 1 liść laurowy
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 1 łyżka mąki
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– około ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– czosnek granulowany
– maggi
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– smalec i olej do smażenia
▌PRZEPIS NA SZNYCLE Z SZYNKI WIEPRZOWEJ W SOSIE PIECZARKOWYM
Mięso z szynki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry o grubości 1,2 cm. Mięso lekko rozbić tłuczkiem z obu stron. Oprószyć solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i czosnkiem granulowanym.
W sklepach mięsnych i marketach można czasem kupić już pokrojone gotowe sznycle z szynki wieprzowej. Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebule zeszklić na oleju, na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę, następnie przełożyć do dużego rondla lub większego garnka.
Dodać na patelnię porcję smalcu i podsmażać mięso partiami na dużym ogniu, aby wyraźnie się zarumieniło. Przełożyć do rondla. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kulki pieprzu. Zalać 500 ml wody albo bulionu. Dodać 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki. Jeśli dajemy wodę, należy trochę ją posolić. Mięso dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż będzie wyraźnie kruche i miękkie. W razie potrzeby podczas duszenia dolać trochę wody.
W międzyczasie umyć pieczarki, obrać (jeśli mają ładną skórkę to ich nie obieram) i pokroić w grube plasterki, podsmażyć na oleju, posolić, lekko posypać pieprzem. Dodaćdo mięsa pod koniec duszenia mięsa (na ostatnie 20 minut).
W kubeczku, w niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę, dodać nieco wywaru z mięsa i śmietanę, dokładnie rozrobić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Na koniec w razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem. Sos doprawić mieloną gałką muszkatołową i odrobiną maggi. Szynkę w sosie pieczarkowym podawać z ziemniakami purée, ryżem, bądź dowolną kaszą oraz dowolną surówką. Sos można posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
I to jest dobra inspiracja na jutrzejszy obiad 🙂
Dziękuję 😉