Szybkie gołąbki bez zawijania z kapustą włoską
Szybkie gołąbki bez zawijania z kapustą włoską
To inaczej oszukane gołąbki bez zawijania, prostsza alternatywa dla tradycyjnych gołąbków zawijanych w liście kapusty. Potrawa ta przypomina duszone pulpety mięsne w sosie pomidorowym, z tą różnicą, że do farszu dodaje się drobno poszatkowaną kapustę włoską – u mnie wcześniej podsmażoną wraz cebulą i czosnkiem. Dzięki podsmażeniu kapusty, gołąbki szybciej „dochodzą” i zwykle wystarczy około 30-40 minut.
Szybkie gołąbki bez zawijania z kapustą włoską duszone w sosie pomidorowym to lubiany przez wiele osób obiad. Najlepiej smakuje z utłuczonymi ziemniakami i dodatkiem dowolnej surówki.
Bardzo lubię tradycyjne gołąbki, lecz nie przepadam za ich robieniem. Obgotowywanie kapusty a później żmudne oddzielanie liści od głąba i usuwanie zgrubień, jest nie tylko czasochłonne ale też uciążliwe. Zwykle mam od tego poparzone palce :-), bo liście kapusty są jeszcze gorące a ja się zazwyczaj spieszę.
Zobacz także → gołąbki w sosie pomidorowym (tradycyjne).
(dla 4-5 osób)
Składniki:
– 400-500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– pół małej kapusty włoskiej
– 1 woreczek ryżu (100g)
– 1 jajko
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– kilka łyżek bułki tartej (opcjonalnie)* + trochę do obtoczenia gołąbków
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki tymianku
– ½ łyżeczki oregano
– maggi
– sól, pieprz
*bułkę tartą dodajemy tylko wtedy, kiedy farsz jest zbyt luźny.
Sos pomidorowy:
– 1 kartonik przecieru pomidorowego (400ml) albo słoiczek koncentratu pomidorowego
– około 4 szklanki bulionu (może być z kostki) albo wody
– 1-2 łyżki mąki
– 2 łyżki gęstej śmietany 18% (opcjonalnie)
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– po ½ łyżeczki bazylii i oregano
– cukier do smaku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić gołąbki bez zawijania z kapustą włoską?
Ryż ugotować w osolonej wodzie krócej niż zwykle, tj.10 minut. Pozostawić do ostudzenia. Kapustę włoską drobno poszatkować nożem. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę i smażyć kilka minut częśto mieszajac. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć minutę.
Mięso mielone przełożyć do większej miski, dodać wcześniej ugotowany ryż, podsmażoną kapustę z cebulą oraz jajko. Dodać masy kaszę, bułkę tartą oraz przyprawy. Farsz powinien być zwarty i kleisty. Masę wyrobić dłońmi. W razie potrzeby, jeśli farsz będzie zbyt luźny, dodać jeszcze trochę bułki tartej.
Wilgotnymi dłońmi formować owalne gołąbki, każdy obtaczać w bułce tartej. Gołąbki usmażyć na patelni z dodatkiem oleju na rumiano. Usmażone „oszukane” gołąbki przełożyć do podłużnego ronndla.
Sos pomidorowy: Bulion albo wodę wymieszać z przecierem pomidorowym i cukrem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Włożyć gołąbki. Sos powinien jedynie ledwie je zakrywać. Gołąbki bez zawijania dusić na małym ogniu przez 30-40 minut. Ostrożnie mieszać sos, by gołąbki się nie rozwaliły. W przypadku, gdy sos pod wpływem gotowania trochę wyparuje, dolać nieco wody.
Gołąbki ostrożnie wyjąć na półmisek a sos pomidorowy zagęścić 1-2 łyżkami mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody, z dodatkiem 3-4 łyżek gorącego wywaru oraz 2 łyżek śmietany. Sos do gołąbków doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym z kapustą włoską podawać z ziemniakami purée i ulubioną surówką.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
Muszę spróbować tego podsmażania kapusty przed dodaniem do mięsa, to może być faktycznie dobry patent.
Jest, polecam. Gołąbki szybciej wtedy „dochodzą”.