Szynka pieczona w musztardzie
Szynka pieczona w musztardzie
Krucha i soczysta, pachnąca czosnkiem i musztardą. Szynka pieczona w musztardzie, czy jak kto woli – w marynacie musztardowej z dodatkiem miodu. Nadziana plasterkami czosnku. Potrawa idealna na weekend ub okazje typu święta.
Zobacz także → szynka pieczona z rękawa.
(Dla 6-7 osób)
Składniki:
– 1,2 kg szynki wieprzowej bez kości (kulka)
– 1 cebula
– ½ szklanki wody
– 3 łyżki musztardy sarepskiej albo dijon
– 3 łyżki musztardy czeskiej albo innej łagodnej
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki oleju
– 4 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki czosnku granulowanego
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– szczypta mielonej ostrej papryki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić szynkę pieczoną w musztardzie?
Szynkę wieprzową umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą oraz pieprzem. W trzech miejscach zrobić nacięcia nożem i włożyć w nie pokrojony w plasterki czosnek.
W miseczce wymieszać ze sobą musztardy, miód, olej, czosnek granulowany, zioła prowansalskie oraz papryki. Dodać nieco soli i piepru. Marynatą musztardową posmarować dokładnie mięso z każdej strony. Umieścić w żaroodporny, zamkniętym naczyniu i wstawić na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie dolać wody do mięsa, delikatnie wymieszać. Szynkę obłożyć pokrojoną w piórka cebulą. Dodać ziele agnielskie oraz liść laurowy. Szynkę wstawić do nagrzanego do 190˚-200˚C piekarnika i piec przez około 2 godziny* (do miękkości mięsa).
*1g mięsa pieczemy 1godz. + 30 minut
Podczas pieczenia mięsao 2-3 krotnie przewracać na drugą stronę i polewać powstałym wywarem. Po upieczeniu mięso pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie pokroić w plastry.
Do pozostałego po upieczeniu wywaru można dodać około 300 ml bulionu i przygotować sos. Zagotować i zagęścić 1 łyżką mąki rozrobionej w ¼ szklank wody. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Szynkę pieczoną w marynacie musztardowej podawać z ziemniakami albo kluseczkami oraz z dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ale mi narobiłaś smaka… Tak cudownie wgląda to mięso… U mnie dziś mielone, ale może jutro…
Polecam serdecznie 🙂