Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
To inaczej quiche z kurczakiem i pieczarkami – przepyszna wytrawna tarta, idealna zarówno na obiad czy obiadokolację. Moja tarta z kurczakiem i pieczarkami zawiera też żółty ser. Placek wzbogaciłam również o czerwoną paprykę, która dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami.
Poczęstowałam tą tartą moich rodziców. Byli autentycznie zachwyceni daniem. Mój tato nadał tej potrawie wdzięczną nazwę pizzertarta. Dla niego to połączenie pizzy i tarty. Kruchy spód, nadzienie z kurczaka, podsmażonych pieczarek z cebulką oraz papryki a wszystko to zapieczone pod sosem śmietanowo-jajecznym. Pycha! Spróbujcie koniecznie! 🙂
Za wspaniałą foremkę do tarty dziękuję mojej kochanej przyjaciółce Agnieszce – urodzinowy prezent 🙂
Zobacz także → tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą.
(foremka do tarty o średnicy 24 cm lub 26 cm)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 200g mąki
– 120g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka wody
– ½ łyżeczki soli
Nadzienie :
– 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka (około 300-350g)
– 5 średnich pieczarek
– 1 mała czerwona papryka
– 100g żółtego sera
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– około ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– sól, pieprz
Sos śmietanowo-jajeczny:
– 250g śmietany 18%
– 2 jajka
– około ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– sól, biały pieprz
Dodatkowo:
– posiekana natka pietruszki albo szczypiorek do posypania
▌Jak zrobić tartę z kurczakiem i pieczarkami?
Kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wsypać do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól oraz łyżkę wody. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty wysmarować tłuszczem. Wylepić równomiernie ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Ciasto wstawić na 10-15 minut do zamrażalnika. Następnie podpiec przez 15 minut w piekarniku temperaturze 200˚C.
Nadzienie: Kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w niedużą kostkę. Posolić, posypać pieprzem. Posypać paprykami i majerankiem. Wymieszać. Mięso podsmażyć na oleju na rumiano. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć 1 minutę.
Cebulę pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki obrać i pokroić w grubsze plasterki, dodać do cebuli. Dusić aż puszczą sok, do odparowania wody. Posolić, posypać pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Sos śmietanowo-jajeczny: W misce rozbełtać jajka, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą, pieprze oraz mieloną gałką muszkatołową.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć podsmażonego kurczaka z papryką oraz pieczarki z cebulą. Posypać startym żółtym serem. Wierzch zalać sosem śmietanowo-jajecznym. Tartę piec przez około 25 minut w temperaturze 200ºC do wyraźnego zarumienienia. Tartę z kurczakiem i pieczarkami podawać gorącą pokrojoną na kawałki jak pizzę. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki albo szczypiorkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszne i sycące danie 🙂
Tarta to zawsze fajny pomysł, Twoja wygląda bardzo apetycznie 🙂
Też tak myślę. Dziękuję 🙂
Fajna taka tarta 🙂
robię dzisiaj na kolację! Dziękuje za przepis :*
Powodzenia 🙂 Życzę wobec tego smacznej kolacji 🙂