Sernik na zimno z brzoskwiniami


Sernik na zimno z brzoskwiniami

Na okrągłych biszkoptach. Sernik na zimno z brzoskwiniami to klasyczne ciasto na lato. Nie wymaga pieczenia, więc nie sprawia kłopotu w przygotowaniu. Brzoskwiniowy sernik na zimno składa się z trzech warstw: z biszkoptów, masy serowej, masy śmietanowej i galaretki. Ciasto to nie wymaga przechowywania w lodówce.

Sernik na zimno możecie w zasadzie zrobić z użyciem dowolnych owoców. Osobiście bardzo lubię sernik z brzoskwiniami i galaretką pomarańczową. Do masy serowej dodaję natomiast galaretkę cytrynową. Przygotowanie sernika najlepiej rozpocząć od rozpuszczenia galaretek i poczekania aż zaczną tężeć.

Zobacz także

biszkopt z pianką serową.

1 szklanka to 250 ml

(tortownica 24 lub 26 cm)

Składniki:

Masa serowa:

– 800g serka homogenizowanego np. z wiaderka, Wieluń albo Mój Ulubiony

– 1 galaretka cytrynowa

– 1 łyżka żelatyny

Masa śmietanowa:

– 500 ml śmietanki 30%

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1 łyżka żelatyny

Wierzch

– 1 galaretka pomarańczowa

– 1 puszka brzoskwiń

Dodatkowo:

– paczka okrągłych biszkoptów (120g)

Jak zrobić sernik na zimno z brzoskwiniami?

Zaczynamy od przygotowania galaretek. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Drugą galaretkę pomarańczową rozpuścić w osobnym naczyniu i również pozostawić do całkowitego ostudzenia. Potem można je włożyć do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia.

Masa serowa: Łyżkę żelatyny rozmieszać w niewielkiej ilości wrzątku. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i pozostawić do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkiem. Dodać żelatynę i zamieszać. Brzoskwinie odsączyć z zalewy połowę pokroić w kostkę i dodać do masy serowej. Drugą część brzoskwiń pokroić w plastry. Odstawić.

Tortownicę wyłożyć biszkoptami, w odstępy wkruszyć resztę ciastek. Wylać masę serową. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Masa śmietanowa: Łyżkę żelatyny rozmieszać w niewielkiej ilości wrzątku. Mieszać do rozpuszczenia i pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną wcześniej w lodówce śmietankę ubić na sztywno. Po chwili dodać cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać do ubitej śmietanki żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na masę serową.

Wierzch: Na masę śmietanową wyłożyć plastry brzoskwiń. Zalać je tężejącą galaretkę pomarańczową. Sernik na zimno wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać schłodzony.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

sernik na zimno z brzoskwiniami3
+ 6
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Nastepny Surówka z młodej kapusty

3 komentarze

  1. Avatar
    Magda
    3 lipca 2019
    Odpowiedz

    Pyszne, w lecie uwielbiam takie desery, pięknie wyglądają i ekstra smakują :)

  2. Avatar
    Ervi
    3 lipca 2019
    Odpowiedz

    Lekki na lato ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      3 lipca 2019
      Odpowiedz

      Dokładnie :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *