Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem
Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem
Szybkie roladki z mięsa mielonego nadziewane boczkiem, cebulą i ogórkiem w sosie własnym. To takie oszukane zrazy. Są nieporównywanie szybsze od tradycyjnych zrazów wołowych, które wymagają około 2 godziny duszenia.
Zrazy z mięsa mielonego w sosie nadziewane ogórkiem i boczkiem są soczyste i mięciutkie. Obiad idealny na weekend. Gorąco polecam !
Zobacz także → zrazy wieprzowe z pieczarkami
(około 10 sztuk)
Składniki:
– 700g mięsa mielonego np. z szynki albo z łopatki
– 1 jajko
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 kajzerka namoczona w mleku
– 2 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– maggi do smaku
– sól, pieprz
Farsz:
– 150-170g boczku wędzonego
– 1 cebula
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2-3 ogórki kiszone
– 3 łyżki musztardy
Sos:
– około 2,5 szklanki bulionu (może być z kostki)
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– ½ łyżeczki majeranku
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia
– smalec lub olej do smażenia
▌Jak zrobić zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem?
Farsz: Boczek pokroić w małą kostkę lub w paseczki i stopić na patelni na malutkim ogniu. Dodać pokrojoną w piórka albo w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodać drobno posiekany czosnek wraz z pokrojonym w małą kostkę ogórka kiszonego. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i musztardę. Farsz wymieszać ale już nie smażyć. Farsz doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Mięso mielone przełożyć do miski. Kajzerkę/bułkę namoczyć w mleku i dodać odciśniętą do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, startą na tarce o małych oczkach cebulę oraz czosnek i przyprawy. Masę dokładnie wyrobić dłonią. Można dodać trochę zimnej wody (1/4 szklanki), by masa była bardziej wilgotna.
Porcję mięsa rozpłaszczyć na placek na wilgotnej dłoni. Kłaść porcję farszu i formowć owalne stożkowe kotlety typu cepeliny alo devolay. Każdy zraz obtaczać w mące.
Zrazy podsmażyć na smalcu lub oleju, następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Przy pomocy łyżki cedzkowej wyjąć zrazy, by zagęścić sos. W ¼ szklanki mąki rozrobić 2 łyżki mąki, tak by nie było grudek i wlać do sosu. Zagotować. Włożć z powrotem zrazy i dusić jeszcze na wolnym ogniu 2-3 minuty.
Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem podawać z kluseczkami np. kopytka, gnocchi albo kluski śląskie i dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć