Mięsa

Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem

Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem

Szybkie roladki z mięsa mielonego nadziewane boczkiem, cebulą i ogórkiem w sosie własnym. To takie oszukane zrazy. Są nieporównywanie szybsze od tradycyjnych zrazów wołowych, które wymagają około 2 godziny duszenia.

Zrazy z mięsa mielonego w sosie nadziewane ogórkiem i boczkiem są soczyste i mięciutkie. Obiad idealny na weekend. Gorąco polecam !

Zobacz także → zrazy wieprzowe z pieczarkami

(około 10 sztuk)

Składniki:

– 700g mięsa mielonego np. z szynki albo z łopatki

– 1 jajko

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 kajzerka namoczona w mleku

– 2 łyżki bułki tartej

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– maggi do smaku

– sól, pieprz

Farsz:

– 150-170g boczku wędzonego

– 1 cebula

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 2-3 ogórki kiszone

– 3 łyżki musztardy

Sos:

– około 2,5 szklanki bulionu (może być z kostki)

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki majeranku

– 2 łyżki mąki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– mąka do obtoczenia

– smalec lub olej do smażenia

Jak zrobić zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem?

Farsz: Boczek pokroić w małą kostkę lub w paseczki i stopić na patelni na malutkim ogniu. Dodać pokrojoną w piórka albo w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodać drobno posiekany czosnek wraz z pokrojonym w małą kostkę ogórka kiszonego. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i musztardę. Farsz wymieszać ale już nie smażyć. Farsz doprawić szczyptą soli i pieprzu.

Mięso mielone przełożyć do miski. Kajzerkę/bułkę namoczyć w mleku i dodać odciśniętą do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, startą na tarce o małych oczkach cebulę oraz czosnek i przyprawy. Masę dokładnie wyrobić dłonią. Można dodać trochę zimnej wody (1/4 szklanki), by masa była bardziej wilgotna.

Porcję mięsa rozpłaszczyć na placek na wilgotnej dłoni. Kłaść porcję farszu i formowć owalne stożkowe kotlety typu cepeliny alo devolay. Każdy zraz obtaczać w mące.

Zrazy podsmażyć na smalcu lub oleju, następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.

Przy pomocy łyżki cedzkowej wyjąć zrazy, by zagęścić sos. W ¼ szklanki mąki rozrobić 2 łyżki mąki, tak by nie było grudek i wlać do sosu. Zagotować. Włożć z powrotem zrazy i dusić jeszcze na wolnym ogniu 2-3 minuty.

Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem podawać z kluseczkami np. kopytka, gnocchi albo kluski śląskie i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button