Zupa kalafiorowa z grzankami
Zupa kalafiorowa z grzankami
Domowa jak u babci. Aksaminta zupa kalafiorowa z ziemniakami i włoszczyzną, idealnie komponuje się z domowymi grzankami z białego chleba lub bułeczki. Prosta i zawsze smakuje. Zupa kalafiorowa lubi towarzystwo zieleniny.
Zobacz także → zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
– 1 kalafior
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– 2-3 ziemniaki
– biała część pora
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
– 2 łyżki mąki
– 4 łyżki gestej śmietany 18%
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki oleju
– maggi
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– natka pietruszki lub koperek do posypania
Domowe grzanki:
– 4 kromki chleba pokrojonego w kostkę; można użyć także bułki pszennej
– mielona słodka papryka
– czosnek granulowany
▌PRZEPIS NA: ZUPĘ KALAFIOROWĄ Z GRZANKAMI – ETAPY PRZYGOTOWANIA:
Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zerzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem.
Na patelni na oleju najpierw zeszklić cebulę wraz z porem. Dodać startą marchewkę i pietruszkę, smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować. Dodać kalafior, ziemniaki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wywar posolić.
Zupę kalafiorową gotować na małym ogniu do miękkości warzyw około 20 minut. Na koniec zupę doprawić ewentualnie jeszcze solą, a także pieprzem, ziołami prowansalskimi (opcjonalnie) i maggi.
W 1/4 szklanki zimnej wody rozrobić 2 łyżki mąki. Dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek, połączyć ze śmietaną i kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Następnie wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Zupę zestawić z ognia i dodać łyżkę masła oraz natkę pietruszki (dałam suszoną), bądź koperek.
Domowe grzanki: chleb pokroić w kostkę, posypać czosnkiem granulowanym i słodką papryką zapiec w piekarniku do zarumienienia.
Zupę kalafiorową podawać udekorowaną grzankami i posypaną zieleniną.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć