Zupa serowa z groszkiem i makaronem
Zupa serowa z groszkiem i makaronem
Genialna w smaku, pożywna i bardzo smaczna i szybka zupa. Uwielbiam ją gotować, bo jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Zamiast groszku można dać zamiennie podzielony na różyczki kalafior albo brokuły.
Zupa serowa z dodatkiem groszku konserwowego i makaronem nitki nie wymaga zbyt wiele pracy. W zasadzie, to sama się gotuje. Ważne, aby dokładnie rozpuścić serki topione, bo inaczej fragmenty będą pływały potem w zupie i niestety nie wygląda to estetycznie.
Zobacz także → zupa grzybowa z lanymi kluseczkami.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 3 ziemniaki
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 1 puszka groszku konserwowego
– 2 serki topione (2x po 100g)
-120g makaronu nitki
– ½ pęczka koperku
– 2l bulionu (może być z kostki)
– około ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1-2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2-3 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
– maggi
– sól, pieprz
▌Przepis na zupę serową z groszkiem i makaronem – etapy przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać, następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule obrać i pokroić w niedużą kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem.
Na rozgrzanym oleju w garnku podsmażać przez parę minut cebulę wraz marchewką i pietruszką. Następnie wlać 2 litry wody, dodać 1 kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie.
W międzyczasie umyć, obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Groszek odsączyć z zalewy (można przelać też wrzątkiem – będzie lżej strawny).
Pokrojone w kostkę ziemniaki dodać do gotującej się zupy. Wywar posolić. Zupę dusić na małym ogniu przez 15 minut, następnie w niewielkiej ilości wywaru w rondelku rozpuścić pokrojone na mniejsze kawałki serki topione – dokładnie mieszać doprowadzając do ich całkowitego rozpuszczenia, po czym dodać do gotującej się zupy. W tym momencie dodać do zupy także posiekany czosnek.
Wsypać do zupy około 120 g makaronu nitki oraz odsączony groszek. Zupę gotować jeszcze kilka minut do miękkości makaronu. Na koniec doprawić zupę ewentualnie jeszcze solą, czarnym pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i maggi. Ja zagęszczam zupę 1 pełną łyżką maki rozrobionej w ¼ szklanki wody i zahartowaną kilka łyżkami gorącego wywaru, bo lubię gęstą, ale jeśli nie chcecie – nie jest to konieczne.
Zupę serową z groszkiem zestawić z ognia. Na koniec dodać posiekany koperek.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
O proszę, takiej jeszcze nigdy nie jadłam.