WegetariańskieZupy i kremy

Zupa serowa z groszkiem i makaronem

Zupa serowa z groszkiem i makaronem

Genialna w smaku, pożywna i bardzo smaczna  i szybka zupa. Uwielbiam ją gotować, bo jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Zamiast groszku można dać zamiennie podzielony na różyczki kalafior albo brokuły.

Zupa serowa z dodatkiem groszku konserwowego i makaronem nitki nie wymaga zbyt wiele pracy. W zasadzie, to sama się gotuje. Ważne, aby dokładnie rozpuścić serki topione, bo inaczej fragmenty będą pływały potem w zupie i niestety nie wygląda to estetycznie.

Zobacz także zupa grzybowa z lanymi kluseczkami.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– 3 ziemniaki

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 1 puszka groszku konserwowego

– 2 serki topione (2x po 100g)

-120g makaronu nitki

– ½ pęczka koperku

– 2l bulionu (może być z kostki)

– około ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 1-2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 2-3 łyżki oleju

– 1 łyżka mąki (opcjonalnie)

– maggi

– sól, pieprz

Przepis na zupę serową z groszkiem i makaronem – etapy przygotowania:

Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać, następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule obrać i pokroić w niedużą kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem.

Na rozgrzanym oleju w garnku podsmażać przez parę minut cebulę wraz marchewką i pietruszką. Następnie wlać 2 litry wody, dodać 1 kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie.

W międzyczasie umyć, obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Groszek odsączyć z zalewy (można przelać też wrzątkiem – będzie lżej strawny).

Pokrojone w kostkę ziemniaki dodać do gotującej się zupy. Wywar posolić. Zupę dusić na małym ogniu przez 15 minut, następnie w niewielkiej ilości wywaru w rondelku rozpuścić pokrojone na mniejsze kawałki serki topione – dokładnie mieszać doprowadzając do ich całkowitego rozpuszczenia, po czym dodać do gotującej się zupy. W tym momencie dodać do zupy także posiekany czosnek.

Wsypać do zupy około 120 g makaronu nitki oraz odsączony groszek. Zupę gotować jeszcze kilka minut do miękkości makaronu. Na koniec doprawić zupę ewentualnie jeszcze solą, czarnym pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i maggi. Ja zagęszczam zupę 1 pełną łyżką maki rozrobionej w ¼ szklanki wody i zahartowaną kilka łyżkami gorącego wywaru, bo lubię gęstą, ale jeśli nie chcecie – nie jest to konieczne.

Zupę serową z groszkiem zestawić z ognia. Na koniec dodać posiekany koperek.

Smacznego!

Helen G.

Zupa serowa z groszkiem i makaronem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button