Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kluski śląskie

Kluski śląskie są jednym z flagowych dań kuchni śląskiej.  Okrągłe, mięciutkie, z dziurką. Idealnie komponują się do pieczeni, wszelkich gulaszów mięsnych czy sosów np. pieczarkowego. Choć można podawać je również polane masełkiem albo bułką tartą.  Są bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy wcześniej ugotować porcję ziemniaków. Robię to zwykle poprzedniego dnia, by następnego od razu przejść do działania. Ilość, jaką chcemy przyrządzić zależy od nas. Tyle, ile ugotujemy ziemniaków, tyle wówczas wyjdzie nam klusek. Lepiej jest zrobić ich nieco więcej i ewentualnie zamrozić, niż by nam zabrakło :)

SONY DSC

Składniki:

– 4 części ziemniaków

– 1 część mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka miękkiego lub roztopionego masła

– 1 jajko

– 1/2 łyżeczki soli

 

 

Ziemniaki obrać i ugotować osolone do miękkości. Odcedzić. Dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę, by nie było grudek. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.  Następnie wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką. Zabrać 1 część, w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej. Następnie dodać pozostałą 1 część ziemniaków.  Zrobić zagłębienie, wbić jajko, dodać sól, masło i zagnieść gładkie ciasto.  Z ciasta formować niewielkie kuleczki wielkości orzecha (pod wpływem gotowania nieco napęcznieją) i w środku zrobić palcem dziurkę.

SONY DSC
Kluski wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju (nie będą się sklejać) i gotować od wypłynięcia 5-6 minut. Najlepiej wyjąć jedną kluskę podczas gotowania i sprawdzić.  Kluski wyjmować łyżką cedzakową. Podawać do pieczeni z sosem, gulaszu albo solo polane masełkiem z bułką tartą.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Kluski śląskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>