Ciasteczka kakaowe
Ciasteczka kakaowe
Klasyczne kruche z kakao. Ciasteczka kakaowe są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niektórzy określają je też jako ciasteczka czekoladowe, pomimo iż ciasteczka te nie zawierają czekolady a jej surowiec – kakao. Kruche ciasteczka kakaowe piekę dość często i przechowuję w szczelnym pudełku. Są idealne do kawy. Dodatek smalcu nadaje ciasteczkom miękkości.
Kruche ciasto wymaga schłodzenia w zamrażalniku. Łatwiej jest wtedy formować ciasteczka. Kruche ciasteczka z kakao możecie wzbogacić także dodając garść drobno posiekanych orzechów włoskich bądź laskowych.
Serdecznie polecam wam również ciasteczka z czekoladą (pieguski).
(25 ciasteczek)
Składniki:
– 1 ½ szklanki mąki pszennej
– 5 łyżek ciemnego kakao
– ½ szklanki cukru
– 150g miękkiego masła (¾ kostki) lub margaryny
– 2 łyżki smalcu*
– 1 jajko
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– kilka kropli aromatu waniliowego
*zamiast smalcu można dać ewentualnie gęstą śmietanę 18%.
▌Jak zrobić kruche ciasteczka kakaowe?
Miękkie masło wraz ze smalcem utrzeć (zmiksować) z cukrem i jajkiem na gładką masę. Wsypać przesianą przez sito mąkę wraz kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli oraz parę kropli esencji waniliowej do ciast. Wyrobić masę najlepiej dłońmi. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 20 minut. Będzie przez to bardziej kruche oraz ciastka łatwiej będą się formowały.
Z ciasta odrywać nieduże kawałki wielkości orzecha, formować w dłoni kulkę, którą następnie należy spłaszczyć. Ciastka kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pamiętają o zachowaniu odstępów. Ciasteczka czekoladowe wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 minut. Ostudzone ciastka przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka. Zachowują świeżość na tydzień.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nabrałam chęci na te ciasteczka 🙂 fajnie wyglądają
Polecam Aniu 🙂
Lubię chyba wszystko co zawiera w sobie czekoladę lub kakao . Te ciasteczka, nie dość, że są pyszne, to w dodatku bardzo „podzielne” 🙂 Ja pewnie dodam żurawinę, bo ostatnio mam na nią „fazę” 😉
Świetne ciasteczka, bardzo lubię takie małe kakaowe co nieco do kawy 🙂
Bardzo lubię takie kruche ciasteczka 🙂
Takie ciasteczka świetnie sprawdziłyby się na drugie śniadanie do szkoły:) Ja ostatnio piekłam bananowe i wyszły pyszne. Zapisuję Twój przepis:)
Polecam 🙂
Jak z kakao to muszą być dobre xD
Zdecydowanie są 🙂
O, pamiętam, że moja mama też dodawała smalec do ciasteczek.
To stary sposób na to, aby ciasto było miękkie i kruche 🙂