Mięsa

Karkówka w coli palce lizać!

Karkówka w coli palce lizać!

Z marynatą z coca-coli, ketchupu i musztardy. Pyszna, rozpływająca się w ustach karkówka palce lizać! Mięso z karkówki wieprzowej w plastrach,w gęstym słodko-pikantnym sosie z coca-coli. Wspaniały smak i aromat!

Karkówka w coli i ketchupie to doskonały pomysł na obiad. Do tego pieczone ziemniaczki albo puree i ulubiona surówka. Do marynaty można także dodać trochę miodu, lecz nie za dużo, gdyż ketchup jest wystarczająco słodki. Ja nie dodaję zazwyczaj miodu.

Zobacz także → karkówka w sosie musztardowym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 kg karkówki wieprzowej bez kości

– 1,5 szklanki coca coli

– 1,5 szklanki ketchupu

– 4 łyżki musztardy np. sarepskiej albo dijon

– 2 duże cebule

– 2 ząbki czosnku

– 1-2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– papryka mielona słodka

– majeranek

– tymianek

– cząber

– czosnek granulowany

Dodatkowo:

– 2-3 łyżki smalcu lub oleju do podsmażenia cebul i mięsa

Jak zrobić karkówkę w coli palce lizać?

Mięso z karkówki umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić na 1-1,5 cm plastry. Każdy lekko rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron solą, pieprzem i przyprawami. Karkówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę lub na całą noc.

Na smalcu najpierw podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojony na plasterki czosnek i smażyć jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Dodać trochę tłuszczu i na dużym ogniu podsmażyć na rumiano plastry karkówki.

W misce wymieszać ze sobą colę, ketchup i mausztardę. Żaroodporne naczynie wyłożyć połową podsmażonej cebuli z czosnkiem. Wyłożyć podsmażoną karkówkę i resztę cebuli. Karkówkę zalać sosem z coli, ketchupu i musztardy. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Karkówkę w coli i ketchupie wstawić do nagrzanego do 190⁰C piekarnika i piec w naczyniu z pokrywką przez 1-1,15 godzinę do miękkości. Na 15 minut przed końcem pieczenia piec karkówkę bez pokrywki, by mięso nieco się zarumieniło.

Karkówkę w coca-coli podawać z ziemniakami, ryżem albo z kaszą oraz z ulubioną surówką np. surówka z pora i marchewki.

Smacznego!

Helen G.

Karkówka w coli palce lizać!
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

  1. Słyszałam o tym przepisie, ale jeszcze nigdy go nie testowałam. Biorąc pod uwagę jednak ostatnie ceny coli, to robi się powoli danie luksusowe 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button