Krokiety z mięsem z jagnięciny
Krokiety z mięsem z jagnięciny
Chrupiące o niecodziennym smaku. Domowe krokiety z jagnięciną w szczególności zachwycą wielbicieli wyrazistych smaków, bowiem mięso jagnięce jest lekko ostre i wymagą dużej ilości czosnku oraz ziół. Krokiety z mięsem z jagnięciny podane z barszczykiem, stanowią smaczny i sycący posiłek.
W tym przepisie użyłam mięsa gotowego zmielonego, które podsmażam i potem duszę na patelni z cebulą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym.
Zobacz także → krokiety z szynką, pieczarkami i serem.
(12 sztuk)
Ciasto naleśnikowe:
– 300 ml mleka
– 300 ml wody
– 2 jaja
– około 2,5 szklanki mąki
– szczypta soli
– 2 łyżki oleju
– olej do smażenia
Farsz mięsny:
– 400g mięsa mielonego jagnięcego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczki rozmarynu
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju
Panierka:
– 2 jaja rozmącone z kilkoma łyżkami mleka
– szczypta soli
– bułka tarta do obtoczenia krokietów
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić krokiety z mięsem z jagnięciny?
Jajka wbić do miski, dodać mleko i wodę. Miksować dodając po trochu mąki, aż ciasto będzie gładkie i lejące (nie za gęste, nie za rzadkie). Odrobinę posolić. Dodać olej i wymieszać. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki na niedużej patelni już bez dodatku tłuszczu.
Na rozgrzanym oleju zeszklić wpierw drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać mięso jagnięce i podsmażyć na większym gazie. W trakcie smażenia rozdrobnić widelcem. Jak mięso stanie się szare, doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i rozmarynem. Dusić na małym gazie pod przykryciem jeszcze przez 30 minut. Mięso jagnięce jest twardsze od wieprzowiny. Po 15 minutach duszenia dodać koncentrat pomidorowy.
Na każdy usmażony naleśnik nakładać pasek farszu po jednej stronie, złożyć boki placka i ciasno zwinąć. Każdy krokiet obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokiety z jagnięciną podawać odgrzane z patelni lub piekarnika z kubkiem barszczyka.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć