Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Mięciutkie i soczyste. Polędwiczki z kurkami to pomysł na smaczny, szybki i jednocześnie elegancki obiad. Polecam to danie podawać z wszelkimi kluseczkami typu kluski śląskie, gnocchi albo kopytka.
W sezonie warto użyć świeżych kurek, natomiast zimą z powodzeniem można sięgnąć po kurki mrożone. Pamiętajmy tylko, że te drugie przed obróbką wymagają odmrożenia.
Zobacz także → polędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym.
(Dal 4-6 osób)
Składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe (po około 350g każda)
– 400g kurek
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki masła klarowanego
– ½ szklanki białego wina wytrawnego
– natka pietruszki (świeża lub suszona)
– 200 ml śmietanki kremówki 30%
– 1-2 łyżeczki mąki (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka tymianku
– szczypta kurkumy
– sól, pieprz
▌Przepis na: Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym – Etapy przygotowania
Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć, odciąć ewentualne błony, nstępnie pokroić na 1- 1,5 cm plastry, posypać solą i pieprzem z obu stron. Można skropić octem balsamicznym. Obsmażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na większym ogniu i dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Zalać ½ szklanki wody, dodać tymianek i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
W międzyczasie przygotować sos kurkowy: kurki oczyścić, delikatnie opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Większe grzyby pokroić. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać.
Na patelni roztopić 2 łyżki masła klarowanego i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kurki, posiekany czosnek i smażyć kilka minut, często mieszając. Doprawić solą, białym pieprzem i szczyptą kurkumy. Wlać wino i zwiększyć ogień na chwilę, by odparować. Następnie wlać śmietankę i dusić sos jeszcze kilka minut.
Duszone mięso zalać sosem kurkowym. Całość dusić jeszcze około 8-10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. W razie gdyby sos kurkowy był zbyt rzadki, można zagęścić go mąką, rozrabiając 1-2 łyżeczki mąki w ¼ szklanki wody i wymieszać z 3 łyżkami gorącego wywaru. Na koniec wlać rozrobioną mąkę do sosu i zagotować.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym (kurkowym) podać z ziemniami puree, kluskami śląskimi albo z kopytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wymarzony obiad 🙂 Ja często też kurki robię z drobiem 🙂 Z każdym mięsem się świetnie komponują.
Tak, z drobiem kurki też się dobrze komponują 😉