Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Wspaniale chrupiace placki z tartych ziemniaków, polane gęstym, kremowym sosem pieczarkowym z duża ilością natki pietruszki. To prawdziwy klasyk gatunku, który sam się obroni. Kto nie lubi takiego połączenia smaków – ręka do góry! 🙂
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to danie proste i tanie, choć dość pracochłonne, biorąc pod uwagę obieranie i późniejsze tarcie ziemniaków. Może wobec tego warto rozważyć zakup w robota kuchennego… 🙂
Polecam wzbogacić placki ziemniaczane kilkoma sekretnymi składnikami, jak proszek do pieczenia i ocet oraz ewentualnie cząber. Sprawią one, że potrawa stanie się lżejstrawna.
Zobacz także → Fuczki – placki z kiszonej kapusty.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 2 kg ziemniaków
– 1 cebula
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka octu (opcjonalnie)
– 1 płaska łyżeczka cząbru (opcjonalnie)
– maggi
– sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
– 500g pieczarek
– 1 cebula
– 1-2 łyżki masła
– 2 ząbki czosnku
– 200g śmietanki 30%
– 2 łyżki mąki
– około 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– pęczek natki pietruszki (ewentualnie natka pietruszki suszona)
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej lub smalec do smażenia
▌Przepis na: placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym – Etapy przygotowania:
Placki ziemniaczane: ziemniaki cebulę i czosnek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie odsączyć z nadmiaru wody/skrobi. Wbić jajka. Dodać mąkę oraz sól, maggi i dużo pieprzu. Opcjonalnie można dodać trochę suszonego cząbru (nada plackom przyjemny ziołowy smak oraz sprawia, że nie są tak ciężkostrawne. Wymieszać.Masa ziemniaczana powinna mieć wyrazisty smak.
Placki z ziemniaków smażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub na smalcu z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc placki na ręczniku papierowym.
Sos pieczarkowy: Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w małą kostkę, zaś pieczarki drobno posiekać nożem. Pieczarki dokładnie umyć (ja nie obieram ze skórki) następnie pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Na patelni rozgrzanym maśle napierw zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki.
Smażyć na średnim ogniu, aż puszczą wodę, posolić, posypać pieprzem, doprawić mieloną gałką muszkatołową. Na koniec dodać posiekany czosnek. Wlać śmietankę. Pogotować kilka minut na wolnym ogniu. W ¼ szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, zahartować 3 łyżkami gorącego wywaru i wlać do sosu. Zagotować. Sos zestawić z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Placki ziemniaczane podawać gorące (polecam odgrzać w piekarniku lub na patelni bez dodatku tłuszczu) polane gęstym sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć



