Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Bardzo smaczne, niewymagające ciasto. Cytrynowa babka wielkanocna gości w moim domu dość regularnie. Lubię ją z uwagi na prostotę oraz szybkość przygotownia. Czasem lubię zjeść zamiast kolacji 1-2 kawałki babki z kubkiem kakao.
Moja wersja babki cytrynowej to ta luksusowa – z lukrem i płatkami migdałów. Bardzo polecam to ciasto nie tylko na Wielkanoc!
Zobacz także → Babka z Nutellą.
Składniki:
– 5 jajek
– 1 szklanka mąki tortowej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 250 g masła lub kostka margaryny
– 1 1/4 szklanki cukru
– kilka kropli olejku cytrynowego
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Lukier:
– 3/4 szklanki cukru pudru
– około 2 łyżki gorącej wody
– 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
– margaryna lub masło i bułka tarta do wysmarowania foremki
– migdały w płatkach do posypana
▌Przepis na babkę cytrynową
Margarynę lub masło rozpuścić w rondelku na małym gazie i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na gładki puch. Dodawać partiami mąki i nadal ubijać. Następnie wlać rozpuszczoną margarynę lub masło.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać do masy kilka kropi olejku cytrynowego do smaku.
Foremkę do babki z kominem lub keksówkę natłuścić margaryną lub masłem. Następnie obsypać bułką tartą. Masę wylać do formy.
Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C (funkcja góra-dół) przez około 45 minut, do suchego patyczka. Babka będzie upieczona jeśli pęknie.
Lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z około 2 łyżkami gorącej wody i 1 łyżką soku z cytryny, by stał się gładki. Posmarować nim lekko ostudzone ciasto i od razu posypać płatkami migdałów (bo lukier szybko zastyga).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć