Babka z Nutellą
Babka z Nutellą
Z bananami i orzechami włoskimi. Puszysta babka piaskowa z Nutellą to bardzo łatwe ciasto, do tego szybkie w przygotowaniu. Zamiast kakao dodaje się do ciasta płynny krem Nutella.
Posypka z orzechów włoskich dodaje babce ciekawego charakteru. Zmiksowane banany sprawiają, że babka ucierana z Nutellą jest wilgotna. W moim odczuciu to jedna z najsmaczniejszych babek, jakie do tej pory jadłam.
Zobacz także → babka budyniowa ze śmietaną kremówką.
(keksówka)
Składniki:
– 5 jajek
– ¾ kostki masła
– 1 ½ szklanki mąki tortowej
– 1 niepełna szklanka cukru
– ½ szklanki kremu Nutella
– 2 dojrzałe miękkie banany
– 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
– 1 łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▌Jak zrobić babkę z Nutellą?
Masło stopić w rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Banany rozgnieść widelcem. Dodać do masy wraz mąką. Wlać roztopione masło. Całość zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Krem Nutella przełożyć do ronedlka i podrzewać na malutkim gazie przez 2 minuty mieszając, aż masa stanie się bardziej płynna.
Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia albo natłuścić margaryną i obsypać bułką tartą. Wylać część masy, polać strużką nutelli, porobić widelcem mazie, następnie polać kolejną porcją ciasta, polać nutellą i tak do wykończenia składników. Wierzch babki posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C (funkcja góra-dół) przez około 50 minut, do suchego patyczka. Babka z kremem Nutella nie wymaga przechowywania w lodówce. Ciasto należy jednak przykryć workiem foliowym, by nie schło.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Takiej jeszcze nigdy nie robiłam. Wygląda apetycznie!
Polecam spróbować 🙂