Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Drożdżowe bułeczki cynamonowe
Pulchne i mięciutkie ślimaczki cynamonowe oblane lukrem. Drożdżowe bułeczki z cynamonem po raz pierwszy piekłam z przyjaciółką jeszcze w szkole podstawowej pod czujnym okiem jej mamy. Pamiętam, że były genialne. Smak tych bułeczek zapadł mi w pamięci.
Dziś po wielu latach zdecydowałam się odtworzyć przepis na tzw. cinnamon rolls – czyli cynamonowe rollsy. Chyba mi się udało Smak dokładnie ten sam! Bułeczki cynamonowe są idealne zarówno na deser albo na lekką kolacją z kubkiem kakao. Spróbujcie koniecznie!
Zobacz także → chałka drożdżowa.
(około 24 sztuki)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
– 500g mąki pszennej
– niepełna szklanka ciepłego mleka
– 30g drożdży
– 2 jajka
– 4 łyżki cukru
– 60g roztopionego masła
– 2 szczypty soli
Nadzienie cynamonowe:
– 2-2,5 łyżki mielonego cynamonu
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1/3 szklanki brązowego cukru
– kilka kropli olejku cytrynowego
Lukier:
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 1,5 szklani cukru pudru
▌Jak zrobić bułeczki cynamonowe?
Przygotować rozczyn: Mleko lekko podgrzać w rondelku. Powinno być jedynie lekko ciepłe. Do wysokiego naczynia wlać ½ szklanki mleka, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukier, 1 łyżkę mąki i wymieszać. Zaczyn przykryć spodeczkiem i pozostawić do przykryciem na około 10 minut. Masło stopić.
Mąkę przesiać przez sito. Wlać pozostałe mleko, wbić 2 jajka, dodać rozczyn drożdżowy, pozostałe 3 łyżki cukru, dwie szczypty soli oraz roztopione masło. Zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne. W razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką, lecz nie za dużo.
Ciasto pozostawić w misce, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Najlepiej odpalić w kuchni palnik gazu i zamknąć pomieszczanie, wówczas czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego się skróci.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilkę jeszcze ugniatać, po czym podzielić je na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30×40 cm.
W miseczce wymieszać ze sobą cukry i cynamon oraz kilka kropli olejku cytrynowego. Masło stopić w rondelku. Placki ciasta posmarować stopionym masłem i obficie posypać cynamonem wymieszanym z cukrami. Od dłuższego boku zawinąć w roladki. Pokroić nożem na kawałki około 1,5 cm.
Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pamiętając o odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki cynamonowe wstawić do nagrzanego do 180ºC. Piec około 15-20 minut, do zarumienienia.
Lukier: Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem. Odstawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Pyszne bułeczki, uwielbiam aromat cynamonu
Tak, są bardzo smaczne. Polecam upiec
Pyszne, uwielbiam takie drożdżowe ślimaczki