Chałka z kurczaka i warzyw w cieście francuskim


Przedstawiam ciekawy i łatwy przepis na obiad bądź kolację, a jest nim pierś z kurczaka zapiekana z warzywami w cieście francuskim. Ciasto francuskie jest chrupiące, zaś kurczak i warzywa aromatyczne:) Polecam kupić ciasto francuskie świeże z lodówki. Można je dostać w każdym markecie. Jest też ciasto francuskie mrożone. Po te rzadko sięgam, gdyż wymaga wcześniejszego rozmrożenia.

(4 sztuki)

Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 1 czerwona papryka
– 4 pieczarki
– 1 mała cebula
– kilka plastrów żółtego sera
– 1 jajko
– sól, pieprz
– zioła prowansalskie, słodka papryka

1.Pierś z kurczaka przekroić na pół, każdą połówkę przekroić jeszcze wzdłuż. Rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprze i ziołami prowansalskimi. Usmażyć.

2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę a pieczarki w plasterki. Warzywa podsmażyć na oleju. Na koniec posolić, popieprzyć i dodać nieco mielonej słodkiej papryki.

3. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przekroić na pół. Na każdej części zrobić 6 nacięć grubości 2cm i długości 4- 5 cm. To samo zrobić z drugim opakowaniem. Na powstałe 4 kawałki ciasta wyłożyć wpierw kurczaka, na to warzywa, następnie znów kurczaka i plastry sera. Zapleść ciasto jak chałkę – przekładając paseczki lewy-prawy itd. Wierzch chałek posmarować roztrzepanym jajkiem.

4. Piec 15-20 minut w temperaturze 190˚C do zarumienienia ciasta. Potrawa nie wymaga dodatków, gdyż jest bardzo sycąca.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chalka-z-kurczaka-i-warzyw-w-ciescie-francuskimchalka-z-kurczaka-i-warzyw-w-ciescie-francuskim2chalka-z-kurczaka-i-warzyw-w-ciescie-francuskim1
loading...
loading...
Poprzedni Milky Way
Nastepny Surówka z kapusty pekińskiej, pora i ogórka

7 komentarzy

  1. Monica
    7 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Przepysznie wygląda :)

    Pozdrawiam!

  2. justka2712
    7 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie proste i szybkie dania:)

  3. Dusia
    7 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    bardzo smaczne musi być:)

  4. Arvén
    8 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Przyciągnęła mnie tu nazwa i niesamowicie apetyczne zdjęcie…zostaję na dłużej, a przepis zapisuję ;)

  5. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Wygląda apetycznie :)

  6. Katarzyna Kudyba
    23 listopada 2013
    Odpowiedz

    Pyyycha! zrobilam troche mniejsze. Pokroilam na mniejsze czesci ciasto francuskie. Doprawilam duzo pieprzem i ostra papryka.

  7. Helen
    23 listopada 2013
    Odpowiedz

    Cieszę się, że smakowało:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *