Ciasto Kilimandżaro
Ciasto Kilimandżaro
To klasyczny przekładaniec z dwiema warstwami ciemnego biszkoptu, masą jabłkową uszlachetnioną galaretką pomarańczową oraz masą budyniową. Całość wieńczy polewa czekoladowa. Przepis na ciasto Kilimandżaro pochodzi z książki 103 Ciasta Siostry Anastazji. Powiem krótko: jest przepyszne i zdecydowanie warte zachodu. Ciasto może nie jest trudne, lecz trzeba tylko poświęcić mu trochę wolnego czasu. Zapewniam was jednak, że wasi domownicy czy goście, będą nim zachwyceni. Ciasto z racji efektownego wyglądu, doskonale sprawdzi się na wszelkie domowe przyjęcia czy też na święta. Upiekłam je na urodziny męża ☺ Zachęcam was gorąco do spróbowania.
(prostokątna blacha, użyłam takiej o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Biszkopt:
– 8 jajek
– 6 łyżek mąki
– 4 łyżki kakao
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
– 1,5 kg jabłek (użyłam szarej renety)
– 2 galaretki pomarańczowe
– 1 łyżka masła
Masa budyniowa:
– 500 ml mleka
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– ½ szklanki cukru
– 2 żółtka
– 250g miękkiego masła
Polewa:
– tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
– 1 łyżka masła
– 1-2 łyżki mleka
▌Jak zrobić ciasto Kilimandżaro?
Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od ugotowania budyniu, a następnie zrobienia masy jabłkowej. Na koniec pieczemy biszkopt.
Masa budyniowa: W ok. 150 ml mleka rozrobić obie mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka wlać mieszankę, energicznie mieszać i chwilę pogotować do momentu zgęstnienia budyniu. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie miękkie masło utrzeć mikserem na puch, po czym dodawać po łyżce budyniu.
Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić na łyżce masła przez 10 minut, po czym wsypać galaretki, wymieszać dokładnie i dusić przez 2-3 minuty. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, a potem cukier. Mąki, proszek i kakao przesiać przez sito. Wsypać do ciasta. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy o wym. 21×32 cm. Piec 30-35 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić. Następnie przekroić poziomo na pół.
Złożenie ciasta: Jeden blat biszkoptu przełożyć z powrotem do blachy. Wyłożyć na niego lekko tężejącą masę jabłkową, wyrównać. Następnie wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Delikatnie docisnąć. Przygotować polewę.
W rondelku rozpuścić czekoladę, łyżkę masła oraz mleka. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto. Ciasto przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce. Ciasto Kilimandżaro przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ah, gdybym tylko umiała takie cudo stworzyć 🙂
Ciasto na szczęście nie jest zbyt skomplikowane 🙂
apetyczne ! 🙂
Wygląda naprawdę smakowicie!
Łatwe i pyszne, dobrze wyglądające. Bardzo lubię:)
Ja chyba zacznę od biszkoptu,będzie miał czas na wystudzenie.Korci mnie ,choć jestem na diecie „bezciastkowej”.Pocieszam się ,że mało cukru użyłaś.
Jak uważasz, choć biszkopt dość szybko stygnie. Najwięcej czasu zajmuje masa jabłkowa i studzenie budyniu.
Ale fajny blog prowadzisz.
Dziękuję serdecznie za komplement 🙂