Gołąbki domowe jak u babci
Gołąbki domowe jak u babci
Soczyste, mięciutkie, polane kremowym sosem pomidorowym. Takie gołąbki domowe to smak mojego dzieciństwa. Babcia z kolei podawała gołąbki odsmażane na patelni, koniecznie na smalcu. Były równie pyszne a lekko przypieczona kapusta fajnie skwierczała pod zębami.
Obie wersje gołąbków uwielbiam, jednakże dziś prezentuję wam te klasyczne, tradycyjne gołąbki podane z sosem pomidorowym. Choć to pracochłonne danie, jest zdecydowanie warte zachodu.
Zobacz także → gołąbki bez zawijania w piekarniku.
(12 sztuk)
Składniki:
– główka średniej białej kapusty
– 500g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego
– ¾ szklanki ryżu
– 2 cebule
– 1 jajko
– 2 łyżki smalcu lub oleju
– 2 łyżki stopionego boczku lub smalczyku (opcjonalnie)
– 2 ząbki czosnku
– 1 czubata łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 2 liście laurowe
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4 kulki pieprzu
– kostka rosołowa lub bulion domowy
– sól, pieprz, maggi
Sos pomidorowy:
– wywar z gotownia gołąbków
– słoiczek koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki mąki
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– cukier do smaku
– szczypta czosnku granulowanego
– około 1 łyżeczki bazylii i oregano
– sól, pieprz
– świeży koper do posypania
▌Przepis na :gołąbki – Etapy przygotowania:
Zaczynamy do sparzenia kapusty: Kapustę umieścić w osolonym wrzątku na 5 minut, w międzyczasie przewrócić na drugą stornę, wyjąć na stolnicę; 1-2 liście powinny bez problemu odchodzić, odciąć od głąba każdy, ponownie włożyć kapustę na kolejne 5 minut i powtórzyć czynność, aż do momentu kiedy będziemy mieli kilkanaście liści. Kilka liści powinno zostać do wyłożenia garnka. Wodę z gotowania kapusty pozostawić – rozpuścić w niej kostkę rosołową i dodać liście, laurowe, ziele angielskie oraz kulki pieprzu.
Farsz do gołąbków: ryż gotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju na półtwardo przez 10 minut. Cebule pokroić w małą kostkę i zeszklić najepiej na smalcu lub ewentualnie na oleju. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Do miski włożyć mięso, dodać podsmażoną cebulę, ugotowany ryż, jajko i trochę stopionego boczku (nada farszowi głęboki smak). Doprawić do smaku przyprawami, wymieszać na jednolitą masę. Z każego liścia kapusty wyciąć nożem zgrubiałą część. Nakładać porcję farszu i zwijać ciasno jak krokiety.
Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, na nich układać gołąbki ciasno jeden przy drugim. Na dnie powinny znajdować się większe gołąbki, zaś u góry mniejsze.
Gołąbki zalać pozostałym z obgotowania kapusty bulionem, dusić na wolnym ogniu przez 60-70 minut, aż kapusta będzie miękka. Po ugotowaniu wyciągnąć gołąbki za pomocą łyżki cedzakowej na półmisek, a z pozostałego po ich gotowaniu wywaru przyrządzić sos.
Sos pomidorowy: Bulion zagotować. Dodać koncentrat i wymieszać. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i nieco gorącego wywaru dla zahartowania. Następnie dodać do sosu, zamieszać i zagotować. Sos pomidorowy doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, bazylią, oregano i czosnkiem granulowanym. Posypać posiekanym lub suszonym koperkiem.
Gołąbki podawać z ziemniakami purée polane sosem pomidorowym. Swietnie też smakują odsmażone na smalcu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć