Makaron w kremowym sosie z kurczakiem i szpinakiem


Dzisiejsze danie kojarzy mi się z kuchnią włoską, to bowiem makaron tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą. Okraszone natką pietruszki. Można również pokusić się o posypanie potrawy garścią orzechów włoskich, które doskonale będą komponować się z serem pleśniowym. Danie jest bardzo proste i niezwykle smaczne, szczególnie jeśli lubicie szpinak i kremowy sos, któremu ser gorgonzola nadaje niepowtarzalny charakter. Do podsmażenia mięsa użyłam oleju z pestek winogron, popularnego w kuchni śródziemnomorskiej. Jego zaletą jest delikatny smak oraz właściwość zachowania przez potrawy naturalnego smaku. Ciemne szkło zapobiega przedostawaniu się promieni słonecznych, a dzięki specjalnemu dozownikowi olej nie kapie.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok.70 dkg)

– 1 op. mrożonego szpinaku, najlepiej w liściach (450g)

– 120g sera gorgonzola

– 3 ząbki czosnku

– 1 cebula

– ½ łyżeczki bazylii

– 1-2 łyżeczki octu balsamicznego

– 3 łyżki oleju z pestek winogron Oleofarm

– ok. 150 ml słodkiej śmietanki

– posiekana natka pietruszki

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– ok. 400 g dowolnego makaronu, polecam np. tagliatelle (wstęgi), penne (rurki) albo farfalle (kokardki).

Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w większą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i bazylią oraz skropić octem balsamicznym. Podsmażyć na dwóch łyżkach oleju z pestek winogron. Przełożyć na talerz. Dodać łyżkę oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać zamrożony szpinak. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na średnim ogniu do rozpuszczenia szpinaku. Dodać drobno posiekany czosnek, rozdrobniony ser gorgonzola oraz wlać słodką śmietankę. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Zamieszać i dusić jeszcze parę minut do lekkiego zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić szpinak solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

makaron-w-kremowym-sosie-z-kurczakiem-i-szpinakiem1makaron-w-kremowym-sosie-z-kurczakiem-i-szpinakiemmakaron-w-kremowym-sosie-z-kurczakiem-i-szpinakiem5makaron-w-kremowym-sosie-z-kurczakiem-i-szpinakiem3makaron-w-kremowym-sosie-z-kurczakiem-i-szpinakiem2
loading...
loading...
Poprzedni Moskole, placki ziemniaczane po góralsku
Nastepny Dlaczego warto jeść masło

6 komentarzy

  1. Monia
    15 lutego 2016
    Odpowiedz

    O tak! Dania włoskie to ja uwielbiam:)

  2. Królowa Karo
    16 lutego 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam połączenie szpinaku i makaronu. Czasem robię w wersji podobnej do Twojej, a czasami bez mięsa, za to dorzucam sera feta. Zawsze jest pysznie!

    • Helen G.
      Helen G.
      16 lutego 2016
      Odpowiedz

      Szpinak z fetą też jest bardzo smaczny, choć chyba wolę z gorgonzolą :)

  3. Ola
    17 lutego 2016
    Odpowiedz

    Wspaniale apetyczny!

  4. Sosna
    17 lutego 2016
    Odpowiedz

    Mój ukochany szpinak :>

    • Helen G.
      Helen G.
      17 lutego 2016
      Odpowiedz

      Też bardzo go lubię:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *