Indyk w cieście
Indyk w cieście
Soczyste filety z piersi indyka smażone w cieście naleśnikowym to pomysł na nie tylko smaczny ale i w miarę szybki obiad. Zmiksowanie ciasta zajmie wam dosłownie chwilę, reszta to przygotowanie mięsa z indyka.
W moim rodzinnym domu mama często smażyła filety w cieście, raz z kurczaka a innym razem z indyka. Wszyscy się nimi zajadaliśmy. Zachęcam was gorąco wypróbowania!
Zobacz także → polędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 800g filetu piersi z indyka
– 1 jajko
– 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka oregano
– 1 szklanka mleka
– około 1,5 szklanki mąki pszennej
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić indyka w cieście?
Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić na cienkie plastry – sznycle. Każdy kotlet lekko rozbić tłuczkiem. Obsypać z każdej strony solą i pieprzem.
Do miski wbić jajka dodać mleko i mąkę, tyle by powstało ciasto naleśnikowe. Powinno być jednak nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego – mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto naleśnikowe doprawić solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz oregano.
Filety z indyka obtaczać najpierw w mące, a nastęspnie w cieście (można przy użyciu szczypiec) i kłaść na dobrze rozgrzany olej. Indyka w cieście smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron. Po usmażeniu gotowe sznycle układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotlety z indyka w cieście podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Nadają się do odgrzania w piekarniku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Muszę sprawdzić czy junior dałby się skusić na takie danie. W sumie jedno i drugie lubi, więc może…