Kotlety zbójnickie z kurczaka
Kotlety po zbójnicku z kurczaka
Filety z piersi kurczaka zapieczone z boczkiem, cebulką, papryką oraz z żółtym serem. Kotlety zbójnickie z kurczaka są lżejszą wersją klasycznych kotletów po zbójnicku ze schabu. Mięso z kurczaka jest bardziej miękkie oraz delikatniejsze w smaku. Z kotlety po zbójnicku z kurczaka pewnością bedą smakowały również dzieciom.
Kotlety zbójnickie z kurczaka to propozycja na pyszny rodzinny obiad. Do tego ziemniaczki i dowolna surówka i voilà. Polecam gorąco mój przepis !
Zobacz także → kotlety z ananasem i serem (po hawajsku).
(6 porcji)
Składniki:
– 700g piersi z kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 250g boczku parzonego
– 200g pieczarek
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 150g tartego sera żółtego
– mielona słodka papryka
– szczypta mielonej ostrej papryki
Dodatkowo:
– olej do podsmażenia mięsa
– szczypiorek do dekoracji
▌Jak zrobić kotlety zbójnickie z kurczaka?
Pierś z kurczaka rozkroić jak na kotlety. Rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Z obu stron posolić, posypać czarnym pieprzem, mieloną słodką papryką oraz szczyptą ostrej papryki.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć kotlety sauté na dużym ogniu na rumiano. Boczek pokroić w małą kostkę, zaś paprykę w większą kostkę lub w paski. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na osobnej patelni na maśle, na koniec posolić i posypać pieprzem.
Boczek stopić na suchej patelni, na małym ogniu. Pod koniec dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę. Smażyć chwilę. Następnie dodać pokrojoną czerwoną paprykę i smażyć około 10 minut, aż papryka zmięknie. Dodać około ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki oraz drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Usmażone kotlety z kurczaka przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na każdą porcję mięsa wyłożyć porcję boczku z cebulą i papryką oraz pieczarki. Wierzch posypać startym żółtym serem.
Kotlety zbójnickie wstawić na nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 200⁰C do zarumienienia. Podawać gorące posypane posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem ziemniaków i surówki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć