Kotlety ziemniaczane z kapustą młodą
Kotlety ziemniaczane z kapustą młodą
Pyszne danie zwłaszcza latem. Kotlety ziemniaczane z kapustą młodą świetnie komponują się z koperkiem. Osobiście lubię je także zapiekać na patelni pod przykryciem z plastrem sera żółtego, by na koniec polać ketchupem.
Kotlety z ziemniaków i kapusty to proste, smaczne i pożywne danie jarskie, odpowiednie także dla dzieci. Młoda kapusta szybko się gotuje. Jeśli masa jest za rzadka, trzeba dodać jeszcze trochę mąki. Pamiętajcie, że ziemniaki powinny być całkowicie wystudzone a najlepiej zimne z lodówki (np. pozostałe z poprzedniego dnia). Wtedy masa się znacznie lepiej formuje.
Zobacz także → kotlety ziemniaczane z brokułami i serem.
(9 sztuk)
Składniki:
– 1kg ziemniaków
– ½ małej główki młodej kapusty
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– ½ pęczka koperku
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– maggi
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– bułka tarta do obtoczenia
▌Jak zrobić kotlety ziemniaczane z kapustą młodą?
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i bardzo dokładnie utłuc albo przepuścić przez praskę. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Kapustę poszatkować nożem. Cebulę pokroić w małą kostkę.
Na 2 łyżkach oleju najpierw zeszklić cebulę, następnie dodać kapustę. Smażyć kilka minut. Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Kapustę dusić do miękkości (trwa to zwykle około 20 minut). Odcedzić. Pozostawić do ostudzenia.
W większej misce umieścić ziemniaki i kapustę. Wbić jajko, dodać posiekany koperek oraz czosnek, oraz mąki. Mas dokładnie wymieszać. Jeśli jest za rzadka, dodać jeszcze nieco mąki. Masę na kotlety ziemniaczane doprawić do smaku solą, pieprzem, maggi oraz majerankiem.
Wilgotnymi dłońmi formować dość duże owalne kotlety. Każdy obtaczać w bułce tartej. Kotlety ziemniaczane z kapustą smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubioną surówką. Kotlety można podać także z sosem czosnkowym albo pieczarkowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo ciekawe połączenie. Zapisuję do wypróbowania.
Takich kotlecików to chyba nie jadłam, ale tak mi się podobają ze jutro jet zrobię 🙂
Pozdrowienie z nowej strony 🙂 wcześnej „my i nasze podróże” a teraz ” Norwegia i reszta świata”
Domyśliłam się, że to Ty 🙂