Kurczak piccata – z kaparami w sosie śmietanowym
Kurczak piccata – z kaparami w sosie śmietanowym
Z kaparami, w kremowym sosie na bazie białego wina. Kurczak piccata to aromatyczne, eleganckie i stosunkowo szybkie w przyrządzeniu danie. Kluczem do sukcesu tej potrawy jest sos na winno-maślany z cytrynową nutą, wzbogacony dodatkiem bulionu i słodkiej śmietanki. Nie można zapomnieć o kaparach i świeżej posiekanej natce pietruszki.
Piccata z piersi kurczaka może być przyrządzona także z indyka lub schabu. Tradycyjną włoską piccatę przyrządza się z cielęciny.
Zobacz także → Kurczak w kremowym sosie śmietanowo-pieczarkowym.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 600-700g piersi z kurczaka
Sos śmietanowy:
– 1/3 szklanki białego wina (dałam półwytrawne)
– 1 szklanka bulionu*
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 150g słodkiej śmietanki 30%
– 1 łyżka mąki
– 3 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
– 3 łyżki kaparów
– 2 łyżki soku z cytryny
– szczypta cukru
– sól, pieprz
*jeśli chcemy użyć bulionu kostki, to dajemy połowę kostki drobiowo-warzywnej na tę ilość wody
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia kurczaka
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
▌Jak zrobić kurczaka piccata?
Piersi z kurczaka umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie przekroić każdą pierś wzdłuż. Lekko rozbić tłuczkiem. Każdy filet posypać solą i pieprzem z obu stron, obtoczyć w mące. Piersi z kurczaka usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano (na większym ogniu). Przełożyć na talerz.
Sos śmietanowy: Na patelnię dodać odrobinę oleju, wrzucić drobno posiekany czosnek i smażyć pół minuty, często mieszając. Następnie wlać ½ szklanki bulionu oraz wino. Gotować przez 3-4 minuty. Następnie dodać masło. Mąkę rozrobić pozostałej połowie szklanki bulionu. Wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Na koniec wlać śmietankę. Wymieszać.
Sos śmietanowy doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Dodać odsączone kapary i ewentualnie starty parmezan. Następnie włożyć filety z kurczaka. Danie pogotować jeszcze ze 3 minuty. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki. Potrawę zestawić z palnika. Kurczaka piccata podawać z kluseczkami lub makaronem (ewentualnie z ziemniakami) i surówką. Można udekorować pół-plasterkami cytryny.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo apetycznie wygląda, podoba mi się dodatek kaparów, które podkręcają smak 🙂
To prawda, kapary bardzo podnoszą smak tej potrawy 🙂