Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami
Soczysty kurczak w kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i natki pietruszki. Pyszne danie obiadowe, które przygotujecie w około 30 minut. Do tego ziemniaczki puree, kluseczki albo makaron i dowolna surówka.
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym na bazie śmietanki 30% to jedno z moich ulubionych dań. Sok z cytryny możecie zastąpić około 1/2 szklanki białego wina wytrawnego lub półwytrawngo.
Do tego dania nalepiej nadają się raczej małe pojedyncze piersi z kurczaka, które nie sa zbyt grube i których nie będzie trzeba rozkrajać wzdłuż.
Zobacz także → kurczak w sosie słodko-kwaśnym.
(dla 4 osób)
Składniki:
– 4 pojedyńcze nieduże piersi z kurczaka
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 250g pieczarek
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 duże opakowanie śmietanki 30% (330 ml)
– około 3/4-1 szklanka wody lub bulionu
– olej do smażenia
– sok z ½ cytryny
– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
– czosnek granulowany lub staropolski
– przyprawa ognista lub przyprawa do kurczaka
– 1-2 łyżeczki mąki (opcjonalnie)
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami?
Piersi z kurczaka (jeśli są duże wówczas rozkroić wzdłuż na dwa kotlety) naciąć ostrym nożem wzdłuż i wszerz nożem tworząc kratkę. Posypać solą pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą ognistą lub inną np. przyprawą do kurczaka.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki umyć i (ja nie obieram ze skórki) pokroić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki umyć i posiekać nożem.
Kurczaka podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Przełożyć na półmisek. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebule, dodać pieczarki i smażyć kilka minut aż puszczą sok – posolić, dodać posiekany czosnek, ew. ocet balsamiczny oraz sok z połowy cytryny. Włożyć z powrotem podsmażone piersi kurczaka, podlać mięso wodą lub bulionem, wlać śmietankę, posolić i posypać pieprzem.
Pierś z kurczaka w sosie dusić na małym ogniu przez 20 minut. Sos powinien nieco zgęstnieć. W razie potrzeby sos zagęścić 1-2 łyżeczkami mąki rozrobionej w 1/4 szklanki wody. Na koniec dodać natkę pietruszki. Patelnie zestawić z ognia. Kurczaka w sosie śmietanowym podawać z ziemniakami puree, kluseczkami lub makaronem i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć