Marchewka duszona z cebulą i czosnkiem
Marchewka duszona z cebulą i czosnkiem
Idealna do obiadu, zarówno do dań mięsnych, jak z ryb. Marchewka duszona z cebulą i czosnkiem jest słodko-pikatna w smaku; kremowa za sprawą dodatku kwasnej śmietany.
Marchewka z cebulą do obiadu dobrze komponuje się zarówno z majerankiem, jak i z przyprawą curry. Musimy jednak wybrać rodzaj przyprawy na zasadzie „albo-albo”. Jeśli nie smakuje wam słodka marchewka, zmniejszcie ilość cukru.
Pikantny smak marchewki z cebulą możecie podkręcić dodając szczyptę mielonej ostrej papryki lub odrobinę czosnku granulowanego.
Zobacz także → gulasz z szynki.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 4 średnie marchewki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 3 łyżki wody
– 1-2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka majeranku albo przyprawy curry
– szczypta mielonej ostrej papryki i czosnku granulowanego (opcjonalnie)
– szuszona natka pietruszki lub garść świeżej posiekanej
– odrobina soku z cytryny do smaku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić marchewkę duszoną z cebulą i czosnkiem?
Marchewkii umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę lub plasterki jeśli są nieduże. Zalać niewielką ilością wody, dodać 1 łyżkę masła, 1 łyżkę cukru i szczyptę soli – gotować na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowaną marchewkę odcedzić na sicie.
Na 1 łyżce masła zeszklić pokrojoną drobniutko cebulę. Następnie dodać również drobno posiekany czosnek wraz odcedzoną marchewkę. Dodać majeranek albo curry, cukier do smaku, pieprz, ewentualnie jeszcze sól i szczyptę ostrej papryki oraz śmietanę i 3 łyżki wody. Dokładnie wymieszać.
Marchewkę chwilkę jeszcze dusić na wolnym ogniu. Na sam koniec duszoną marchewkę posypać suszoną lub posiekaną natką pietruszki. Podawac gorącą do obiadu. Idealnie pasuje do mięs i ryb.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć