Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami
Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami
Z pysznym farszem z mięsa mielonego, pieczarek, marchewki i sera żółtego. Przepis na wytrawne naleśniki z mięsem i warzywami jest prosty. Możecie je zwinąć tradycyjnie w rulon albo jak krokiety.
Naleśniki z mięsem mielonym dobrze komponują się z pieczarkami i serem żółtym. Warto je zapiec w piekarniku, wówczas staną się pysznie chrupiące. Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami bardzo zyskają na smaku, jeśli polejecie je ketchupem.
Zobacz także → naleśniki po bolońsku.
(około 14 sztuk)
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 2 szklanki mleka
– 2 szklanki wody
– 2 jajka
– około 3,5 szklanki mąki
– 3 łyżki oleju*
– sól
*nie dodaję już potem tłuszczu podczas smażenia.
Farsz mięsny:
– 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
– 300g pieczarek
– 150 g sera żółtego
– 1 marchewka
– ½ puszki kukurydzy konserwowej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki ketchupu
– 2-3 łyżki oleju
– pół pęczka natki pietruszki (opcjonalnie)
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– po 1 łyżeczce bazylii i oregano
– szczypta chili
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– ketchup do polania
– natka pietruszki albo szczypiorek do dekoracji
▌Jak zrobić naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami?
Naleśniki: Do miski wbić jajka, wlać mleko oraz wodę. Wsypać mąkę. Składniki miksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto na naleśniki posolić i dodać olej. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba już dodawać tłuszczu podczas smażenia naleśników. Patelnię wysmarować olejem przy pomocy ręcznika kuchennego, następnie dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.
Farsz mięsny: Cebulę pokroić w niedużą kostkę, ząbki czosnku zaś drobno posiekać nożem. Pieczarki umyć obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, po czym dodać mielone mięso. Smażyć często mieszając, aż zmieni kolor na szary. Mięso mielone doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać koncentrat, ketchup, bazylię, oregano, mieloną słodką paprykę, szczyptę chili oraz posiekany czosnek. Dusić kilka minut. Na koniec dodać startą marchewkę. Dusić 1 minutę. Do farszu dodać odsączoną kukurydzę.
Na osobnej patelni na podsmażyć pieczarki. Posolić i dodać nieco pieprzu. Odlać nadmiar wody i przełożyć do mięsa. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do farszu. Wymieszać. Odstawić.
Naleśniki napełniać farszem i zwijać w rulony. Następnie ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Naleśniki z mięsem mielonym wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Po 10 minutach wierzch posypać startym żółtym serem.
Naleśniki z mięsem mielonym zapiekać jeszcze 10 minut, aż ser wyraźnie się roztopi a naleśniki będą ładnie zarumienione. Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami najlepiej smakują polane ketchupem i udekorowane natką pietruszki, bądź szczypiorku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć