Naturalne soki Oleofarm z owoców żurawiny i czarnej porzeczki
Naturalne soki Oleofarm z owoców żurawiny i czarnej porzeczki
Są naturalne, bo wyciskane bezpośrednio z owoców, pasteryzowane oraz bez sztucznych dodatków i cukru. Naturalne soki Oleofarm są bogate w witaminy i minerały. Dotąd miałam okazję spróbować soku z noni oraz soku z owoców bzu czarnego, które gorąco polecam. Szczególnie ten pierwszy okazał się bardzo korzystnie wpływać na moje samopoczucie. Lubię do niego wracać. Dziś słów parę o soku z żurawiny i z czarnej porzeczki. Soki zamknięte są w szklanych podłużnych butelkach z grubego ciemnego szkła. Mają wygodny dozownik, który zapobiega kapaniu płynu.
Sok z owoców żurawiny ŻuraVital
Owoce żurawiny (Vaccinum macrocarpon) stosowane były powszechnie w medycynie ludowej jako środek przeciwbakteryjny i przecwigrzybiczy, w szczególności w stanach zapalnych dróg moczowo-płciowych, zwłaszcza w przypadku infekcji pęcherza. Ponadto w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, chorób dziąseł oraz serca. Sok z żurawiny zakwasza mocz, przez co skutecznie zwalcza bakterie E.coli odpowiedzialne za przykre dolegliwości ze strony pęcherza. Zapobiega również powstawaniu kamieni nerkowych. Bogaty jest w przeciwutleniacze, mające pozytywny wpływ na układ krążenia i odporność. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i powstawania zawałów serca. Zapobiega też powstawaniu zakrzepów.
Owoce żurawiny zawierają witaminy (A, B1, B2, B6, C, E), karoten, sole mineralne (wapń, magnez, miedź, jod, fosfor, żelazo) flawonoidy, fruktozę, taniny, błonnik oraz kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chinowy i benzoesowy). Sok z owoców żurawiny charakteryzuje się kwaśnym i cierpkim smakiem. Można osłodzić go miodem, rozcieńczyć wodą lub innym sokiem. Po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce nie dłużej jak 10 dni.
Sok z owoców czarnej porzeczki RibesVital
Owoce czarnej porzeczki (Ribes nigrum) dzięki dużej zawartości witaminy C (181 mg w 100g), z powodzeniem stosowane były i są nadal w leczeniu przeziębień i grypy oraz towarzyszącym im infekcji górnych dróg oddechowych. Porzeczka działa bowiem wirusobójczo. Wzmacnia i oczyszcza organizm z toksyn, dlatego poleca się ten owoc w przypadku schorzeń układu moczowego, schorzeń reumatycznych, uporczywych migren oraz w ogólnym wyczerpaniu organizmu.
Sok z owoców czarnej porzeczki, podobnie jak ten z owoców żurawiny jest bogatym źródłem antyoksydantów (rutyna, kwercetyna, antocyjany). Skutecznie obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływa na naczynia krwionośne i serce.
Owoce czarnej porzeczki zawierają witaminy (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K, P), minerały (wapń, żelazo, magnez fosfor, potas, cynk, sód), kwasy (fenolowy, askorbowy, cytrynowy) błonnik, antocyjany, pektyny, karotenoidy i cukry. Sok z owoców czarnej porzeczki ma przyjemny, lekko cierpki smak. Zupełnie jakbym jadła owoce prosto z krzaka:) Można z powodzeniem dodawać go do ciepłej herbaty. Po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce nie dłużej 3 tygodnie.
Na zdrowie!
Helen G.
Galeria zdjęć
Znam soki tej firmy, są naprawdę smaczne. Miałam sok z granatu, goji i aloesowy. Polecam:)
Mniam 🙂 Uwielbiam takie soki, ale najbardziej chyba lubię sok z granatu 🙂
Sok z granatu jest rzeczywiście pyszny, piłam go kiedyś ale innej firmy.
Chyba kupię taki z czarnej porzeczki, bo to dobre źródło witamin, także dla juniora. A i po chorobie dawka witamin mu się przyda.
Polecam, sok jest bardzo smaczny;)