Parówki w cieście drożdżowym
Parówki w cieście drożdżowym
Efektowna i bardzo smaczna przekąska na ciepło, nie tylko na imprezy. Parówki w cieście drożdżowym z serem żółtym, ogórkiem konserwowym i ketchupem, serwowane z domowej roboty sosem musztardowym. Potrawa wymaga trochę czasu z uwagi na ciasto drożdżowe ale jest warta zachodu. Polecam 🙂
Zobacz także → Bułki zapiekane z pieczarkami i serem.
(10 sztuk)
Składniki:
– 10 parówek
– 10 plastrów sera żółtego
– 3-4 ogórki konserwowe
– kilka łyżek ketchupu
– 1 jajko rozbełtane z 1 łyżeczką mleka
– sezam do posypania
– około 100g sera żółtego startego na tarce o małych oczkach
Ciasto drożdżowe:
– 350 g mąki
– 20g świeżych drożdży
– 1 jajko
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżka cukru
– ¾ łyżeczki soli
Sos musztardowy:
– 3 łyżki musztardy
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 2 łyżeczki miodu
– kilka kropli soku z cytryny
– 1/3 łyżeczki przyprawy curry
– sól, pieprz
– szczypta chili
▌Przepis na: Parówki w cieście drożdżowym – Etapy przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania sosu musztardowego.
Sos musztardowy na zimno: w miseczce wymieszać ze sobą musztardę, majonez, śmietanę oraz miód. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, curry, odrobiną soku z cytryny i szczyptą chili. Sos musztardowy schłodzić w lodówce.
Ciasto drożdżowe: Napierw robimy zaczyn. Mleko chwilkę podgrzać w rondelku (powinno być tylko lekko ciepłe. Nie może być gorące, bo drożdże nie wyrosną), wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki – dokładnie rozmieszać. Zaczyn przykryć pokrywką lub talerzem, odstawić na około 10 minut aż zacznie „pracować”.
W dużej misce umieścić przesianą mąkę, olej, jajko i sól. Następnie wlać zaczyn z drożdży i wyrabiać dłonią do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Kulę ciasta podsypać mąką. Włożyć do miski i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięta na około 45-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto dość cienko na kształt prostokąta.
Ciasto podzielić na 10 równych niezbyt szerokich prostokątów. Na każdy kłaść plaster sera żółtego, na to parówkę, cienki kawałek ogórka konserwowego. Całość polać niewielką ilością ketchupu, następnie zwinąć boki ciasta i resztę ciasto zawinąć w rulon. Dobrze skleić ze sobą brzegi ciasta.
Parówki posmarować rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka, wierzch posypać tartym żółtym serem i sezamem. Piekarnik nagrzać do 190°C. Parówki piec około 25 minut do zarumienienia. Parówki w cieście drożdżowym podawać z sosem musztardowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć